Työtä ja hyvinvointia kohtaanto-ongelma selättämällä

Suomen talouden suurimpia haasteita verrokkimaihin verrattuna on sen selkeästi heikompi työllisyysaste. Merkittävänä osatekijänä tässä ongelmassa on alueellinen työvoiman kohtaanto-ongelma: samalla kun erityisesti pääkaupunkiseudulla on monilla aloilla vakava pula työvoimasta, taantuvalla maaseudulla on merkittävä määrä työvoimaa työttömänä.

Pääkaupunkiseudun korkea asumisen hinta luo vähän kannustimia matalapalkka-aloilla työskenteleville muuttaa työn perässä. Ongelmaa vaikeuttaa myös se, että hiipuvilla alueilla asunnon saaminen kaupaksi on hankalaa eikä siitä saatavalla hinnalla ole mahdollista saada kunnon asuntoa kaupungista. 

Ainoa tapa ratkaista tämä työmarkkinoita rampauttava ongelma on lisätä merkittävästi kohtuuhintaisen omistus- ja vuokra-asuntojen tuotantoa Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Tätä varten tarvitaan aktiivista kaavoitusta ja myös julkisten toimijoiden sosiaalisen rakentamisen merkittävää lisäämistä. Helsingin pitäisi myös aktiivisesti käydä vuoropuhelua valtiovallan kanssa siitä, voisiko valtion yli 2 miljardin euron asumistukikuluja kohdentaa nykyisen mallin sijaan enemmän siihen, että valtio aktiivisesti lisäisi vuokra-asuntotuotantoa suuriin kasvukeskuksiin. 

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: