Tehokasta kotoutusta

Jalkapallo on maailman yleisin kieli. Sen avulla vastikään maahan saapunut turvapaikanhakija tai muu maahanmuuttaja voi luoda ensimmäiset kosketukset kantaväestöön ja suomalaiseen kulttuuriin vaikka yhteistä puhuttua kieltä ei vielä olisikaan. Rasismi ja muukalaisvastaisuus eivät ole vain yksilötason ongelmia. Ne vahingoittavat Helsingin mainetta, vähentävät kaupungin vetovoimaa matkailukohteena ja vaikeuttavat alueen kilpailukyvylle välttämätöntä työperäistä maahanmuuttoa. Tutkimusten mukaan rasistisia asenteita esiintyy yleisemmin niiden piirissä, joilla ei ole henkilökohtaisia kontakteja tai ystävyyssuhteita maahanmuuttajiin tai etnisten vähemmistöjen jäseniin. Liikunta- ja muut yhteiset harrastukset ovat yksi luontevimmista ja tehokkaimmista tavoista luoda näitä suhteita ja hälventää rasistisia asenteita ja aatemaailmaa.

Maahanmuuttajataustaisten nuorten syrjäytyminen tai pahimmillaan  radikalisoituminen on monimutkainen ilmiö, johon ei ole helppoja vastauksia. Sosiaalisia verkostoja rakentava ja ylläpitävä sekä onnistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia tarjoava harrastus voi pitää nuoria kiinni yhteiskunnassa ja estää radikalisoitumista.

Helsinkiin pitää luoda uudenlaisia kohtaamispaikkoja kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välille, jossa sosiaaliset suhteet, kotoutuminen ja kielen oppiminen tapahtuu luontevasti yhteisen tekemisen äärellä, oli se sitten jalkapalloa tai vaikka käsitöiden tekemistä.

  • Viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä maahanmuuttajien kotouttamisessa tulee vahvistaa.
  • Rasismia ja muukalaisvastaisuutta pitää torjua luomalla luontevia tapoja kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kohtaamiselle yhteisten harrastusten parissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.