Sote-keskustelu on jumiutunut vain rakenteista ja organisaatiomalleista kouhkaamiseen, ja itse sisältö – ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen – on jäänyt liian vähälle huomiolle.
Aktiivinen ennaltaehkäisy vanhusten hoidossa voi tuottaa valtakunnallisesti satojen miljoonien eurojen säästöjä hoito- ja laitoshoidon kustannuksista. Säästöjen lisäksi vanhusten elämänlaatu ja mahdollisuus elää kotona pidempään paranee. Hyvänä esimerkkinä on UKK-instituutin Tampereella tekemä suuri kahden vuoden mittainen seurantatutkimus, jossa kaikille kaatumisonnettomuuksien riskiryhmään kuuluville vanhuksille tarjottiin asteittain lisääntyvää ohjattua liikuntaa ja D-vitamiinilisää. Tällä onnistuttiin vähentämään näiden riskiryhmään kuuluvien hoitoa vaatien kaatumavammojen määrää puoleen verrokkiryhmään verrattuna.
Sosiaali- ja terveyssektorille pitää tuoda uusia tutkitusti tehokkaita toimintamalleja. Lopetetaan nykyinen ongelmien laastarointi ja panostetaan aidosti niiden ennaltaehkäisyyn.
- Sosiaali- ja terveysviraston ja liikuntatoimen yhteistyötä pitää tiivistää terveyttä edistävien ja toimintakykyä ylläpitävien hankkeiden toteuttamisessa ja rahoituksessa.
- Sosiaali- ja terveystoimeen pitää luoda ohjaavia tavoitteita, joilla kasvavia terveysmenoja voidaan hillitä uusien innovatiivisten toimintamallien avulla.