Mohammed tuli taloon

Viime vuoden huhtikuun puolivälissä tapasimme ensimmäistä kertaa hieman ujonoloisen 21-vuotiaan Syyrian Alepposta kotoisin olevan nuoren miehen Oulunkylän ostarin kahvilassa.

screen-shot-2017-01-19-at-17-37-20

Olimme muutamia päiviä aiemmin  huomanneet Refugee Hospitality Club -Facebook-ryhmässä ilmoituksen, jossa hän haki kotimajoituspaikkkaa Helsingistä, koska ei viihtynyt Kaarlenkadun vastaanottokeskuksen metelissä ja ahdistavassa ilmapiirissä. Lyhyen miettimisen jälkeen arvelimme, että meille voisi yksi ihminen mahtua lisää ja sovimme tapaamisen Mohammedin kanssa.

Tapaaminen meni hyvin. Mohammed tuli ensin vain käymään meillä,  pian muutti meille kokeeksi muutamaksi päiväksi ja jo ennen kuun loppua pysyvästi. Lopulta Mohammed asui talomme alakerrassa melkein yhdeksän kuukautta.

IMG_1116.JPGYhteisiin yhdeksään kuukauteen mahtui kaikenlaista: jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen jännittämistä, kalareissuja mökillä, suomalaisiin jouluperinteisiin tutustumista ja kaikkea sitä mitä suomalaisen lapsiperheen arkeen kuuluu. Toisaalta noina kuukausina Mohammed odotteli turvapaikkapuhuttelua, jännitti Maahanmuuttoviraston päätöstä, sai oleskeluluvan, aloitti ammattiin tähtäävät opinnot ja lopulta muutti pari viikkoa sitten elämänsä ensimmäiseen omaan asuntoon.

Arjen eläminen turvapaikanhakijan kanssa antoi uusia perspektiivejä moniin maahanmuuttokeskustelussa sivuttuihin aiheisiin.

13724117_10154000135973292_4093170834764401482_oYksi suuri oivallus minulle oli se, miten maahanmuuttajien työelämän alkuun pääsemisen tiellä on usein suhdeverkostojen ja kontaktien puute. Mohammed oli Syyriassa 14-vuotiaasta asti työskennellyt räätälinä ja on vaatteiden korjaus- ja muutostöissä erittäin taitava. Vain sillä, että mainostin Facebook-kavereilleni Mohammedin osaamista ja hänen tarjoamiaan palveluja, löytyi kymmenittäin uusia asiakkaita, joiden vetoketjut tarvitsivat vaihtamista tai takin hihat lyhentämistä. Suomalaisen yhteiskunnan syrjään kiinni tarttumisessa auttaminen oli siis aika yksinkertaista ja helppoa: muutama käynti verotoimistossa ja kontaktien tarjoamista.

Maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvän ilmapiirin ja retoriikan kärjistyminen on tuntunut omituiselta, sydämettömältä  ja ajoittain suorastaan julmalta. Oma jokapäiväinen henkilökohtainen kokemus on ollut räikeässä ristiriidassa niiden maahantunkeutujafantasioiden kanssa, joita sosiaalinen media on pullollaan. Politiikan johtotehtävissäkin toimivien ihmisten puheet “elintasosurffareista” tuntuivat ahdistavilta, kun ensimmäistä kertaa keskusteli internet-puhelun välityksellä Mohammedin vanhempien kanssa ja kuuli puhelun taustalta laukauksia ja räjähdyksiä piiritetystä Alepposta. Rajat kiinni -tyyppien uhoaminen oman maansa puolustamisesta lintsaavista nuorista miehistä kuulosti järjettömältä kun luki Assadin armeijan Aleppon taistelujen yhteydessä tekemistä törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista – sen saman Assadin armeijan, johon värväystä Mohammed alun perin Syyriasta pakeni.

Pakolaiset ovat tulleet Suomeen saadakseen uuden alun ilman vainoa ja hengenvaaraa. Enemmän kuin mitään muuta, he haluavat tehdä töitä, opiskella ja kotoutua uuteen kotimaahansa. Usein he kuitenkin tarvitsevat tässä hieman apua, jota jokainen voi antaa omien mahdollisuuksiensa mukaan.

Jos kotonasi vain on tilaa yhden lisäihmisen majoittamiseen, suosittelen lämpimästi kotimajoittajaksi ryhtymistä.  Meille kotimajoittajana toimiminen on ollut myönteinen kokemus. Olemme saaneet kulkea rinnalla kun Suomi on saanut uuden asukkaan, joka on aivan mielettömän määrätietoisesti ja ahkerasti halunnut oppia kielen, kotoutua ja tulla tuottavaksi maan kansalaiseksi. On ollut ilo ja kunnia että siinä on omalla pienellä panoksella saanut auttaa. Minä ja perheeni puolestaan olemme saaneet uuden elinikäisen ystävän.

Screen Shot 2017-01-20 at 9.22.24.png
Lisätietoja kotimajoittajaksi ryhtymisestä löytyy Refugees Welcome Finland -kansalaisverkoston verkkosivuilta.

11 Replies to “Mohammed tuli taloon”

 1. Timo Anttila sanoo:

  JL:”Rajat kiinni -tyyppien uhoaminen oman maansa puolustamisesta lintsaavista nuorista miehistä kuulosti järjettömältä kun luki Assadin armeijan Aleppon taistelujen yhteydessä tekemistä törkeistä ihmisoikeusrikkomuksista –sen saman Assadin armeijan, johon värväystä Mohammed alun perin Syyriasta pakeni.”

  Perinteinen pahojen eli “assadistien” ja isän maallikojemme toisiinsa linkkaaminen ja hymö. Siinä missä täällä Suomessa on syntynyt suhteellisen autenttinen kuva ja käsitys tai se ”narratiivi” Putinin johtamasta Venäjästä ja Trumpista, on Syyrian sisällissota koskeva narratiivimme ollut sangen vääristynyt ja yksipuolinen. Kuka tahansa Syyrian tilanteelle enemmän aikaa antava ihminen pystyy päätymään tähän asiantilaan turvallisesti ja ilman RT:tä, Sputnikkia tms.

  Assadin tyrannisuudesta ei ole epäselvyyttä, mutta jos ihan aikuisten oikeasti kuvittelemme -kuten näyttää olevan- että vain Assadin kädet ovat syyrialaisten veren tahrimat, olemme moraalisesti sangen alkukantaisia tai vähintäänkin naiveja. Litramäärissä on huomattavia eroja, mutta yhtä lailla meidänkin kätemme ovat osin oman toimintamme, uutisointimme, mutta ennenkaikkea sellaisten liittolaistemme ja ystäviemme kuten Turkin, Saudi-Arabian ja Qatarin (unohtamatta Yhdysvaltain, Englannin ja Ranskan tukemaa saudien ”assadmaista toimintaa” Jemenissä ja Bahrainissa, joille eivät kirkonkellot ole soineet!) ansiosta kaikkea muutakuin kuin lumivalkeat.

  En suinkaan ole nihilististi, jonka viesti olisi se, että koska kaikki ovat syyllisiä, kukaan ei oikeastaan ole syyllinen. Ei suinkaan; kaikille ansioittensa mukaan. Meidän tai EU:n kohdalla tämä tarkottaisi kriittisempää suhtautumista ja politiikan linjanmuutosta Turkin, Saudi-Arabian ja Qatarin suuntaan. Näiden liittolaistemme ja ystäviemme äärinationalististen ja sektaaristen intressien tukeminen sataa lopultakin vain toisen ääripään eli Putinin ja Teheranin kovanlinjan uskonoppineiden laariin. Tämä ei taasen ole sen enempää EU:n yhtenäisyyden kuin NATO:n uskottavuuden kannalta suotavaa, sen enempää kuin miljoonien ja taas miljoonien Lähi-Idän ja Orientin ihmisten kannalta, jotka ovat loputtoman väsyneitä diktaattoreihin ja ääriuskonnollisiin johtajiin.

  Sitten sanoisin yleensä arabikansannousuihin liittyen seuraavasti:, ne kuten -Syyrian sisällisota- osoittivat sen surullisen tosia-asian, että liian monilta länsimaisilta tutkijoilta, asiantuntijoilta mutta ennekaikkea poliitikoilta puuttuu tarpeellinen Lähi-Idän ja Orientin kansojen, uskontojen ja kulttuurien tuntemus. Erityisen voimakkaana tämä ”puutostila” vaikuttaa olevan täällä jälki-protestanttisessa, sekulaarissa Suomessa, jossa arabikansannousut nähtiin lähes paralleellisina länsimaisille kansanousuille. Innostus ja toiveikkuus siitä, että arabit ja islamilaiset maat omaksuvan nyt vihdoin ne ”länsimaiset arvot ja demokratian” sellaisenaan kuin ne meillä toteutuvat, hämärsi monen suomalaisen asiantuntijan ja kommentaattorin horisontin.

  Ennenkuin kenties sinä tai joku muu alkaa leimaamaan minua islamofobiksi tms. suosittelen tutustumaan amerikkalaisen Shadi Hamidin: Islamic Exceptionalism: How the Struggle Over Islam Is Reshaping the World, johon plus omiin opintoihini ja vaatimattomiin arabimaista saamiini kokemuksiini liittyen, rohkenen väitää, kuten tein. Hamidin kirja liittyy primaaristi sunnilaisen maailman tilaan erittyisesti sen suhteessa liberalismiin ja demokratiaan. Se, mitä taasen Shadi sanoo mm. Syyrian tilanteesta, on minulle liian hapokasta ja ymmärrän sen nousevan hänen omasta uskonnollisuudestaan, joka maltillisuudesta huolimatta singaloi vallitsevaa sektaarista jännitettä sunnien ja siiojen kesken.

  Tykkää

 2. Timo Anttila sanoo:

  Lepoa vaan ja et ainakaan sinä -tämä täysin totta. Viittasin lähinnä YLE:n mutta ennenkaikkea Hesarin tapaan käsitellä Syyrian sotaa; valottaa Assadin ja hänen tukijoittensa ohella myös opposition olemusta ja sen tukijoita -joihin me täällä lännessä käsittääkseni kuulumme. Jälkimmäisessä tejtävässään nämä tiedonvälittäjät ovat ”onnistuneet” kertakaikkisen surkeasti. Kuvaavaa tähän liittyen oli vuosikausia Suomessa näkyvyyttä saaneen salafi-jihadisteja -ja islamisteja ihannoineen Rami Adhamin tapaus ja narratiivin muutos sisällissodasta ”Putinin sodaksi” -jota on edustanut Vihreiden keskuudessa kansanedustaja Jyrki Kasvi. Paljon muutakin tulisi mieleeni, mutta olen mennyt jo tarpeeksi sivuun varsinaisesta aiheestasi.

  Eli, toimintasi on sangen kunnioitettavaa. Näkisin tällaisen toiminnan kohdistamisen myös niiden suomalaisten suuntaan, joita äärioikeisto pyrkii rekrytoimaan taakseen, äärimmäisen tarpeellisena. Yhteiskunnallisten aktiivisten ihmisten ja poliitikkojen olisi jalkauduttava -laillasi- sekä pakolaisten ja maahanmuuttajien keskuuteen että sosioekonomisella riskia-alueella elävien kansalaistensa pariin. Näin syntyisi kokonaisvaltaisempi ja realistisempi kuva näiden molempien ryhmien arjesta, tarpeista ja toiveista ja siitä miten ne olisivat parhaiten sovitettava yhteen.

  Sanoisin vielä tuolla toisella puolella erään kommentaattorin esilletuomasta asiantuntija Alan Salehzadehista muutaman sanan. Vielä muutamia vuosia sitten hän oli suhteellisen tasapainoinen karakteri. Nyttemmin hänestä on tullut oikeastaan vain kurdi-aktivisti, joka antaa mielestäni epärealistisen kuvan kurdien yhtenäisyydestä ja sekulaarisuudesta, samalla kun hän pyrkii sangen mustavalkoisilla ”analyyseillään” mielyttämään suomalaisia ”islamkriitikkoja” ja enbuskelaisia sekularisteja.

  Liked by 1 henkilö

 3. stefu sanoo:

  Maahanmuuttajan ottaminen kotiin on hieno ja kunnioitettava ajatus. Tällä tavalla maahanmuuttaja voi oppia Suomen tavat ja samalla voi poisoppia oman kultturinsa Suomeen sopimattomista tavoista. Integroitumisen onnistumiseksi Suomeen pitäisikin ottaa vain sen verran maahanmuuttajia, kuin pystytään majoittamaan vapaaehtoisiin kotimajoituksiin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Vexi sanoo:

  Miksi tämän nuorukaisen piti tulla Suomeen asti, kymmenien turvallisten maiden läpi? Miksi hän ei mennyt jonnekin kotimaansa lähialueelle odottamaan tilanteen rauhoittumista ja auttanut esim. vanhempiaan sieltä käsin? Nyt hän on täällä ja hänestä ei eroon päästä. Seuraavaksi varmaankin anoo perheenyhdistämistä eli ensin vanhemmat ja sisarukset ja yllättäen vaimo ja lapsetkin. Meillä on jo räätäleitä ja muita, jotka osaavat ennestään lukea ja kirjoittaa muullakin kielellä kuin meille tuntemattomalla itämaisella tyylillä.

  Tykkää

  • Siksi, että Syyrian lähialueilla on jo miljoonia pakolaisia ja esimerkiksi Libanonin kohdalla noin 1 miljoonaa pakolaista 900 000 asukkaan valtiossa uhkaavat romuttaa koko yhteiskunnan infrastruktuurin ihan vain valtavalla määrällä. Tämä kaikki olisi helposti ollut luettavissa noin puolesta sadasta Googlella löydettävissä olevasta lehtiartikkelista. Että LMGTFY vaan.

   Tykkää

 5. Mies Tre sanoo:

  Hienoa Joonas, että sinulla on positiivisia kokemuksia. Valitettavasti paljon ikäviäkin kokemuksia heistä on tullut, ystäväni asuu Otanmäessä, jossa tapahtuikin hirveitä. Mielestäni meidän tulisi pyrkiä siihen, että pakolaiset palaavat takaisin kotimaihinsa, kunhan tilanne siellä on rauhoittunut. Lisäksi laittomat maassaolijat pitää ottaa kiinni, eikä heidän saa antaa leiriytyä Helsingin keskustassa. Tilanne on valitettavasti lähdössä käsistä.

  Liked by 1 henkilö

  • Aina kun kyseessä on iso joukko ihmisiä, oli heidän etninen taustansa mikä tahansa tapahtuu aika ajoin ikäviä asioita. Sellaista on elämä.

   Tilanne ei ole lähdössä mihinkään. Poliisin tilastot eivät osoita mitään yleistä rikollisuuden kasvua, talous näyttää pitkästä aikaa kääntyvän kasvuun ja kevätkin on vihdoin täällä. Relaa.

   Tykkää

 6. Stina sanoo:

  Joonas Lyytinen, miksi valehtelet/olet tietämätön asioista, joista esität tietävää?
  Väärillä ”faktoilla” ratsastaminen tahraa sekä sinun että puolueesi mainetta. Faktat ovat faktoja, ja onneksi maassamme on vielä puolueettomia tahoja, jotka niitä virallisesti julkaisevat.
  Poliisin tilastot esittävät juuri päinvastaista mitä sinä väität. Ulkomaalaisten tekemät rikokset maassamme ovat kasvaneet rajusti.

  Helsingin Uutiset 23.3.2017

  Ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikoksissa huima kasvu – myös pahoinpitelyiden määrä noussut

  Tilastokeskus on julkaissut tuoreimmat tiedot poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen selvittämistä rikoksista 2016.
  Selvitettyjen rikosten kohdalle on kirjattu tiedot myös uhrin ja tekijäksi epäillyn syntyperästä. Henkilö on katsottu suomalaistaustaiseksi, jos vähintään hänen toinen vanhempansa on syntynyt Suomessa. Muut on kirjattu ulkomaalaistaustaisiksi.

  Vuosien 2015 ja 2016 tilastojen vertailu osoittaa, että pahoinpitely- ja seksuaalirikosten jakaumassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Osasyynä on varmastikin vuoden 2015 aikana koettu merkittävä maahanmuuttoaalto, joka toi Suomeen yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

  Kaikkiaan 14 814 selvitetystä pahoinpitelyrikoksesta tekijä oli ulkomaalaistaustainen noin joka viidennessä tapauksessa. Vuonna 2015 ulkomaalaistaustainen henkilö syyllistyi noin joka seitsemänteen pahoinpitelyrikokseen. Ulkomaalaistaustaisten tekemien pahoinpitelyrikosten määrä on kasvanut 2 173:sta 3 006:een, vaikka näiden rikosten kokonaismäärä on hiukan laskenut.

  Pahoinpitelyrikoksissa suurin kasvu on tapahtunut tapauksissa, joissa sekä tekijä että uhri ovat ulkomaalaistaustaisia. Niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut 963:sta 1 847:ään.

  Seksuaalirikosten kohdalla tilastolukujen muutos on ollut vielä dramaattisempi. Kun vuonna 2015 ulkomaalaistaustaisten tekijöiden osuus kaikista rikoksista oli reilu neljännes, oli se viime vuonna yli 40 prosenttia.

  Ulkomaalaistaustaisten tekijöiden nimiin kirjattiin 304 seksuaalirikosta, kun niitä vuotta aiemmin oli 150 eli määrä on yli kaksinkertaistunut. Samassa vertailussa suomalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset ovat hiukan vähentyneet.

  Toisin kuin pahoinpitelyissä, ulkomaalaistaustaisten tekemissä seksuaalirikoksissa kasvu on kohdistunut lähes yksinomaan suomalaistaustaisiin uhreihin.

  Vuonna 2016 tällaisia seksuaalirikoksia selvitettiin 268 kappaletta, kun edellisvuoden vastaava määrä oli 115. Suomalaistaustaisen uhrin kohdalla epäilty oli ulkomaalaistaustainen 42,1 prosentissa tapauksista. Vuonna 2015 vastaava osuus oli 23,0 prosenttia.

  Lähde: Rikos- ja pakkokeinotilasto 2016, tietoon tullut rikollisuus. Tilastokeskus

  Tykkää

  • Tilastojen lukeminen on taitolaji. Ei ole kovinkaan yllättävää, että kun jonkin ihmisryhmän absoluuttinen määrä kasvaa, kasvaa myös tuon ryhmän rikosten määrä. Oikeakätiset tekevät enemmän rikoksia kuin vasenkätiset, koska oikeakätisiä nyt vain sattuu olemaan enemmän.

   Käsittääkseni blogini ei käsitellyt ulkomaalaisten rikollisuutta tai sen kasvua. Siksi en ymmärrä miten voin ”valehdella” tai ”olla tietämätön” asiasta. Tuo on toisen blogin aihe.

   Jos taas olet sitä mieltä, että ainoa sallittu näkökulma turvapaikanhakijoihin tai maahanmuuttajiin on näiden ryhmien rikollisuus, niin meillä on aika eri näkemys todellisuudesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: