Poppamiehet ja julkinen terveydenhoito

Zulujen inyang suosittelee säännöllistä esi-isien konsultointia luontevana osana oman terveytesi tarkkailua
Kuva: Wellcome Library, London. CC BY 4.0

Duodecim-lehdessä julkaistiin viime vuonna patologian emeritusprofessori Eero Sakselan kirjoitus ”PSA-testi, markkinavetoisen medisiinan kauhukakara” miesten eturauhassyövän seulontaan käytetyn psa-testin tehokkuudesta ja ongelmista. Artikkelissa Saksela kertoi miten lääketeollisuuden markkinoinnin ja lobbauksen myötävaikutuksella eturauhassyövän seulontatestauksesta tuli Yhdysvaltain kaikkien aikojen mittavin seulontaohjelma, jonka seurauksena ylidiagnostiikkaan, turhiin hoitoihin ja kuolemiin on 30 vuoden aikana käytetty 240 miljardia dollaria rahaa.  Vuonna 2012 asiantuntijapaneli otti seulontaan kielteisen kannan ja totesi:

”Kuvitelkaamme kaksi suurta auditoriota, joista toisessa on tuhat tervettä miestä, jotka ovat käyneet läpi PSA-seulonnan sekä siihen liittyvät toimenpiteet ja toisessa samoin tuhat samanikäistä miestä, joita ei ole testattu. Kahdeksan miestä kummastakin ryhmästä tulee aikanaan kuolemaan prostatasyöpään. Siinä eturauhassyövän seulontojen tilastollinen todellisuus.” Ensimmäisen auditorion miehistä merkittävä osa on lisäksi PSA-testiä seuranneiden turhien toimenpiteiden vuoksi inkontinentteja, impotentteja ja erilaisista paikallisista komplikaatioista kärsiviä elämänlaatuvammaisia.

Siitä huolimatta, että psa-seulontatestit ovat todettu tehottomaksi tavaksi ehkäistä syöpäkuolemia ja suorastaan haitallisiksi monille ylidiagnosoiduille ihmisille, edelleen kuulee vaatimuksia niiden järjestämisestä  esimerkiksi poliitikkojen taholta [1] . Lisäksi yksityiset lääkäriasemat suosittelevat ja markkinoivat edelleen säännöllisiä psa-testejä asiakkailleen. Yksityinen syövän hoitoon ja diagnosointiin erikoistunut Docrates-sairaala muun muassa kertoo verkkosivuillaan:

Säännöllinen PSA-arvon tarkistus miehillä on luonnollinen osa omaa huolenpitoa. Yksinkertaisella veritestillä, sen asianmukaisella tulkinnalla ja vertailulla edellisiin mittaustuloksiin, saadaan luotettavaa tietoa miesten yleisimmän syövän, eturauhassyövän, mahdollisuudesta. Varhainen todentaminen mahdollistaa parantavan hoidon. Ota sinäkin PSA-testi luontevaksi osaksi oman terveytesi tarkkailua.

Jos et kuitenkaan ottaisi.

Yksityisiä lääkäripalveluja tarjoavat yritykset luonnollisesti yrittävät hankkia markkinointiponnisteluilla itselleen uusia asiakkaita ja on vaikea estää ihmisiä käyttämästä omia rahojaan mihin haluavat, oli se sitten psa-testaus, homeopaattiset ”hoidot” tai enkeliterapia.

Viime päivinä on noussut pienoinen myrsky siitä, että yksityisiltä gynekologikäynneiltä saatetaan olla poistamassa kelakorvausta. Tätä on pidetty jopa esimerkkinä Sipilän hallituksen naisvihamielisestä politiikasta, koska julkisessa terveydenhuollossa ei järjestetä säännöllisiä gynekologisia tutkimuksia vaan ihmiset ovat hakeutuneet niihin yksityislääkäreille.

Vuonna 2014 yhdysvaltalainen asiantuntijaraati julkaisi Annals of Internal Medicine -lehdessä kliiniset ohjeet, joissa todettiin:

ACP [American College of Physicians] recommends against performing screening pelvic examination in asymptomatic, nonpregnant, adult women (strong recommendation, moderate-quality evidence).

Aivan kuten psa-testin tapauksessa, myös säännöllisten gynekologisten tutkimusten tapauksessa yksityisiä palveluja tarjoavat lääkärikeskukset antavat markkinoinnissaan kuitenkin lääketieteellisen näkemyksen kanssa ristiriitaista viestiä. Esimerkiksi Lääkärikeskus Aavan mukaan:

Säännöllinen käynti gynekologin tarkastuksessa on tärkeä osa omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Parhaimmillaan oma gynekologi (naistentautien erikoislääkäri) on naisen luottolääkäri, joka auttaa, tukee ja ohjaa elämänkaaren eri vaiheissa. Tarvittaessa hänen puoleensa voi kääntyä myös muissakin kuin gynekologisissa ongelmissa.

Jollain ilveellä on tehokkaalla markkinoinnilla ja tiedottamisella saatu iso osa suomalaisista uskomaan, että naiseus on krooninen sairaus, joka vaatii säännöllistä erikoislääkäritasoista hoitoa. Tutkimus ei kuitenkaan tue tätä näkemystä.

Julkisessa terveydenhoidossa pitää toimia vastuullisesti ja käyttää yhteiset varat ja resurssit sellaiseen, joka tutkitusti parantaa ihmisten terveyttä ja elämänlaatua. Siksi emme tarjoa miehille säännöllisiä psa-seulontoja eturauhassyövän diagnosointiin. Ja siksi ei ole myöskään tarvetta käyttää julkisia varoja säännöllisten gynekologisten tutkimusten kelakorvauksiin. Ne rahat kun voidaan käyttää paljon tehokkaammin todellisessa hoidon tarpeessa olevien ihmisten palvelujen parantamiseen.

 

6 Replies to “Poppamiehet ja julkinen terveydenhoito”

 1. Isso sanoo:

  Hei, kannattanee tutustua uusimpaan tietoon PSA-tutkimuksesta ennen kuin alkaa kirjoittamaan aiheesta. Suomessa myös potilasjärjestöt osannevat kertoa sinulle uusimmasta tiedosta http://www.cancer.org/cancer/prostatecancer/moreinformation/prostatecancerearlydetection/prostate-cancer-early-detection-acs-recommendations.

  Tykkää

  • Minä en itse tiedä psa-testistä mitään. Kerroin vain mitä professori Saksela kertoi alan asiantuntijoiden ja uusimpien tutkimusten asiasta kertoneen. Näiden empiiriseen näyttöön perustuvien näkemysten perusteella oireettomien seulonta ei lisää elinvuosia tai vähennä syöpäkuolemia. Syöpiä niillä kyllä löydetään, mutta se on sitten ihan eri asia.

   Tykkää

   • Isso sanoo:

    ”Vuonna 2012 asiantuntijapaneli otti seulontaan kielteisen kannan” – tiede on kehittynyt sen jälkeen ja 2016 asiaan suhtautuminen on hieman erilainen. Aiheesta ei ole konsensusta, mutta näyttäisi nykykäsitys kuitenkin entistä enemmän puoltavan seulontaa. Kannattaa kysyä aiheesta esim. HUSista. Mitä, jos sairauksia mm. syöpä löydettäisiin aikaisemmin ja näin vältytään kalliilta hoidoilta. Eikäs silloin hoidon kokonaisvaikuttavuus ole kannattavaa ja vältytään mm. kalliista lääke- ja pitkistä erikoissairaanhoidon jaksoista. PSA testi maksanee kympin verran City terveydessä,

    Tykkää

    • Olet kyllä nyt väärässä. Viime aikaiset tutkimukset ovat vain vahvistaneet tulosta, jonka mukaan oireettomien miesten seulonta ei ole hyödyllistä vaan itse asiassa haitallista. PSA-testin suurin ongelma on, että se havaitsee paljon oireettomia ja vaarattomia syöpiä ja johtaa näiden tarpeettomaan hoitoon, jotka puolestaan aiheuttavat merkittäviä haittoja erilaisten sivuvaikutusten kautta. Eturauhaskuolleisuuteen seulonnan vaikutus on pieni.

     Tämän vuoksi esimerkiksi Duodecimin Terveyskirjaston helmikuussa 2016 kirjoitettu artikkeli eturauhassyövästä toteaa:

     ”Vaikka eturauhassyöpä yleisyytensä ja sopivan seulontamenetelmän vuoksi voisi olla seulontatutkimusten kohde, nykytiedon valossa oireettomia miehiä ei ole syytä seuloa. Verestä tehtävän PSA-tutkimuksen (ks. «Miesten tutkimuksia (PSA, testosteroni)»2) korkea arvo kyllä viittaa syövän mahdollisuuteen, mutta seulonnan ja sen perusteella tapahtuvan hoidon ei ole osoitettu vaikuttavan seulottujen eliniän pituuteen. Hoidoista on myös seurauksena omat haittansa, jotka voivat olla jopa suurempia kuin syövän aiheuttamat. Tämän vuoksi rutiinimainen PSA-tutkimus ei ole aiheellinen miehille, joilla ei ole suurentuneen eturauhasen aiheuttamia oireita.”

     http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00210

     Suomalainen käypä hoito suositus puolestaan toteaa:

     ”Ylidiagnostiikka on eturauhassyöpäseulonnan suurin ongelma, sillä se aiheuttaa ylihoitoa, jolloin miehet altistuvat tarpeettomasti hoidon komplikaatioille B.
     Rutiinimaista seulontaa eturauhassyövän löytämiseksi ei voida suositella.
     Seulontaohjelmia ei kannata aloittaa ennen kuin seulonta joko opitaan kohdentamaan siitä hyötyviin miehiin tai seulontatesti poimii vain ne miehet, joilla on vaarallinen eturauhassyöpä.”

     http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi11060#s10

     Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti puolestaan toteaa:

     ”Until recently, many doctors and professional organizations encouraged yearly PSA screening for men beginning at age 50. Some organizations recommended that men who are at higher risk of prostate cancer, including African American men and men whose father or brother had prostate cancer, begin screening at age 40 or 45. However, as more has been learned about both the benefits and harms of prostate cancer screening, a number of organizations have begun to caution against routine population screening. Although some organizations continue to recommend PSA screening, there is widespread agreement that any man who is considering getting tested should first be informed in detail about the potential harms and benefits.”

     http://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet#q2

     Tykkää

 2. Isso sanoo:

  Mielenkiinnolla odotan kommenttejasi tämän tuoreen eurooppalaisen urologien tuottaman hoitosuosituksen jälkeen uroweb.org/wp-content/uploads/EAU_WhitePaper_PCa_final.pdf
  • A baseline serum PSA screening should be
  offered to all men 40-45 years of age to initiate
  a risk-adapted follow-up approach with the
  purpose of reducing PCa-related mortality and
  development of advanced or metastatic disease.

  • The screening interval should be every 2 to 4
  years if the patient’s baseline PSA is greater
  than 1 ng/ml at 45-59 years of age and every 8
  years if their baseline PSA is less than or equal
  to 1 ng/ml.

  • PSA screening should be offered to men
  with a life expectancy of 10 or more years,
  independent of their chronological age.

  • The use of multivariable risk-prediction tools
  need to be integrated into the decision-making
  process to improve the accuracy of PSA
  screening and to prevent over-diagnosis and
  over-treatment.
  The findings of an updated publication34 were almost identical

  Tykkää

  • Mä en löydä tuota tekstiä tuolta. Sen sijaan siellä kyllä sanotaan:

   ”Screening methods based on the commonly-used biomarker PSA have low speci city and can result in over-diagnosis and over-treatment of localized tumours that might never progress to symptomatic cancer. ”

   Mutta jos uuden tutkimuksen valossa onkin havaittu että PSA on tehokas seulontamekanismi, mikäs siinä, muutan välittömästi mieleni.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: