Liikuntalautakunta 26.5.

Toinen talousarviokokous ja Ourit-saaren venetelakan oikaisuvaatimuksen toiveuusinta pöydälle jättämisen jälkeen.

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Yrjö Hakasen talousarvioaloitteeseen koulujen resurssien lisäämisestä (pdf) (html)

 

Koska malli ja toimintatavat esitetyn kaltaisen toiminnan järjestämiseksi ovat jo olemassa, liikuntalautakunta kannattaa aloitteessa esitettyä määrärahaa, jolla sekä EasySport- että FunAction-toimintaa on mahdollista kehittää ja laajentaa palvelemaan nykyistä useampia kouluja ja asuinalueita.

Näin. Lisäraha ei olisi pahitteeksi. 

Liikuntalautakunnan esitys kaupunginhallitukselle vuoden 2017 laitos- ja säätiöavustuksista (pdf) (html)

 

Tämä on jokavuotinen Helsingin liikuntalaitosten hajanaisesta hallinnosta johtuva aivonyrjähdysasia. Kaupungin kokonaan tai pääosin omistamat liikuntapaikkoja hallinoivat säätiöt ja yhtiöt hallinnoidaan yleisesti kaupunginhallituksen konsernijaostossa, mutta kerran vuodessa ne anovat laitosavustuksena liikuntalautakunnalta (joka ei kuitenkaan noi muuten voi niitä ohjata, koska konsernijaosto). Olen vuosia yrittänyt ymmärtää mitä halvatun järkeä tässä on, mutta en ole onnistunut ainakaan vielä tätä mysteeriä selvittämään.

Ja sitten joukossa on vielä Helsinki Halli, eli tuttavallisemmin Hartwall Areena. Kyseistä laitosta perustettaessa liikuntavirasto lupautui maksaa silloin VR-yhtymän omistaman tontin vuokran määräajaksi ja sopimuksen umpeuduttua raha vain jäi liikuntaviraston budjettiin laitosavustukseksi, kunnes nykyinen lautakunta tiputti laitoksen avustusta saavien laitosten joukosta. Helsinki Halli on tärkeä erilaisten konserttien ja urheilutapahtumien areena Helsingissä, mutta elinkeinotoiminnan tukeminen kuuluu kaupungissa kaupunginhallitukselle, ei liikuntavirastolle. Viime vuonna kaupunginhallitus ei myöntänyt laitokselle avustusta. Ei ole perusteltua että liikuntalautakunta sitä tänäkään vuonna myöntäisi.

Liikuntatoimen hinnaston yleiset ohjeet ja käytöstä perittävät maksut 1.1.2017 alkaen (pdf) (html)

Liite 2 Hinnasto 2017 ehdotus

 

Hinnastoon tehdään maltillisia korotuksia merellisen osaston venepaikkahintoihin (jotka edelleen ovat lähikuntiin verrattuna edullisia). Korotuksella rahoitetaan viraston muuta toimintaa, mukaan lukien NYT-liikunnnan määrärahan turvaaminen vuoden 2017 loppuun asti.

Ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä venepaikkoihin ja maauimaloiden lipunhintoihin kohdistunee lisäkorotuspaineita, koska edellä mainitun NYT-liikunnnan toimintaedellytykset pitää turvata viraston budjetin sisältä koska siihen myönnetty erityisrahoitus päättyy.

Liikuntaviraston talousarvioehdotus 2017 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2017–2019 (pdf) (html)

 

Edellisessä kokouksessa esitetyn lautakunnan tahdon mukaisesti talousarviossa ollaan varustauduttu muun muassa NYT-liikunnan rahoituksen jatkamiseen vuoden 2017 loppuun. Ok.

Oikaisuvaatimus liikuntalautakunnalle Lindgrenin telakan vuokrasopimuksen irtisanomisen sekä venesatamatukikohdan sijoittamista koskevan päätöksen johdosta (pdf) (html)

Liite 1 Oikaisuvaatimus 18.4.2016

Liite 2 VALTAKIRJA Oikaisuvaatimus 18 4 2016 _8 5 (002)

 

Viikko sitten torstaina lautakunta kävi tutustumassa Lindgrenin telakkaan, sen ympärille syntyneeseen puuveneharrastajien yhteisöön ja alueen kulttuurihistorialliseen arvoon, jotka kaikki ovat kaupungin ja Suomen piirissä lähes ainutlaatuisia ja arvokkaita. Juridisesti kuitenkaan ei oikein ole perusteita päättää oikeisuvaatimuksen mukaisesti (kuten esittelytekstissä hyvin selvitetään).

Tässä yhteydessä on tärkeintä, että pystytään löytämään ratkaisu, jossa:

 1. turvataan merellisen osaston toiminnan kannalta välttämättömän merellisen tukikohdan valmistuminen kohtuullisessa ajassa
 2. turvataan telakan toiminta ja siellä säilytettävien kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden puuveneiden kunnostus- ja huoltomahdollisuudet ja Ourit-saareen syntyneen puuveneyhteisön säilyminen
 3. mahdollisuuksien mukaan huomioidaan Ourit-saaren kulttuurihistoriallinen merkitys

Lautakunta velvottanee virastoa löytämään jokin ratkaisu tähän palapeliin jossa nuo kolme seikkaa tulevat mahdollisimman hyvin huomioitua. Jos jätetään huomiotta se, että Ourit-saaressa on telakkatoimintaa harjoitettu pitkään ja sen myötä syntynyt kulttuurihistoriallinen merkitys, ei puuveneiden telakkatoimintaan vaikuttanut liittyvän mitään ylitsepääsemättömän mahdottomia vaatimuksia: periaatteessa meren rannalla oleva hiekkakenttä ja katos. Kävin miten kävi, tällainen paikka Helsingistä varmasti löytyy.

Talin liikuntapuiston alueella sijaitsevan seikkailupuiston vuokrasopimuksen siirto ja uuden vuokrasopimuksen solmiminen (pdf) (html)

Liite 2 Seikkailupuiston maastokatselmuksen muistio 18.1.2016

Liite 3 Kokousmuistio, liikuntavirasto ja seikkailupuisto Zippy Oy

 

Munkkiniemen seikkailurata-alueen vuokrasopimus siirretään uudelle yritykselle (jostain syystä, miksi?) ja aluetta jatkokehitetän. Eiköhän tämä ole ok.

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Arja Karhuvaaran ym. valtuustoaloitteesta lasten ja nuorten digityöskentelyn terveyshaittoja ehkäisevän toimintamallin kehittämisestä (pdf) (html)

 

Aloitteessa esitetyn kaltaiset toimenpiteet (neuvonta, itsehoito ja ergonomiaymmärrys) oppilaiden työskentelyterveyden tukemiseksi voitaisiin ainakin osittain huomioida osana Liikkuva koulu – ohjelman toimenpiteitä. Liikuntavirastossa on tarkoituksena lähteä kehittämään yhdessä kouluterveydenhuollon ja opetustoimen kanssa Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön mallintamaa ”Personal trainer-toimintamallia”, jonka tarkoituksena on tarjota henkilökohtaista ja/tai ryhmämuotoista ohjausta ja liikuntapalvelua niille kahdeksasluokkalaisille oppilaille, jotka saavat koulujen Move – mittauksista (fyysisen toimintakyvyn seuranta) huolta herättävän tuloksen.

Ok.

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Vihreän valtuustoryhmän ryhmäaloitteesta alueiden eriarvoisuuden torjumisesta (pdf) (html)

 

Pitkä ja seikkaperäinen lausunto oman valtuustoryhmän tärkeään, mutta ehkä hieman yleisluonteiseen ryhmäaloitteeseen.  Liikkuva koulu, matalan kynnyksen liikuntapalvelut (EasySport, FunAction, NYT-liikunta) ja erillishankkeita.

Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Lauttasaaren Lohiapajanlahden alueen asemakaavan muutosehdotuksesta nro 11040 (pdf) (html)

 

Liikuntalautakunnan päätös yhdistysten avustuskelpoisuudesta vuonna 2016 (pdf) (html)

Sitten näitä asioita, joissa olen kaupungin toiminta- ja tila-avustusta saavan Helsingin miekkailijat ry:n puheenjohtajana esteellinen.

Ensin todetaan ne seurat, jotka ovat jättäneet asianmukaisen avustushakemuksen ja jotka ovat viraston avustusperusteiden mukaan avustuskelpoisia. Hakemuksen jättäneistä 45 seuraa olisi jäämässä avustusten ulkopuolelle. Yksityiskohdista käytäneen keskustelua.

Toiminta-avustuksen jakaminen yhdistyksille vuonna 2016(pdf) (html)

…sitten pullautetaan Excelistä avustusperusteiden mukaisesti seurojen saamat toiminta-avustukset, jotka perustuvat käytännössä liikuntakertoihin ja muutamaan laatukertoimeen. Nämä laskelmat eivät vielä ole valmistuneet.

Tilankäyttöavustuksen jakaminen yhdistyksille vuonna 2016 (pdf) (html)

..ja sitten pullautetaan liikuntaviraston tilojen ulkopuolella harjoittelevien seurojen tuet tilavuokriin toisesta Excelistä. Voilá! Nämäkään eivät vielä ole saatavina, laskenta valmistuu ennen kokousta.

Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten toiminta-avustuksen jakaminen vuonna 2016 (pdf) (html)

Tämä on uusi tukimuoto, joka kohdistuu seuroihin ja yhdityksiin, jotka järjestävät esimerkiksi liikunnan ja taiteen rajapinnalla olevaa toimintaa kuten sirkusta tms. ja jotka eivät sovi liikuntaseurojen avustusehtoihin.

Liikuntavirastossa tehtyjen päätösten ottaminen lautakunnan käsiteltäväksi (pdf) (html)

Ottoasioissa kiehtovia kohtia kuten esimerkiksi

Määräaikaisen ajoluvan myöntäminen kesäesimiehelle

Ok.

3 Replies to “Liikuntalautakunta 26.5.”

 1. […] Jatkoa kevään suureen Ouritsaari-draamaan. […]

  Tykkää

 2. […] ja Ourit-saaren jälkeen yritetään nyt saada tukikohta Rajasaareen. Hyvältä […]

  Tykkää

 3. […] ainutlaatuisen puuvenetelakkamiljöön pelastaminen: monien vaihden jälkeen liikuntalautakunta pelasti esitykseni pohjalta Ourit-saaren telakkamiljöön ja puuvenetoiminta sai alueella jatkua. Viraston merellisen osaston […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: