Tapanilan erä ja kohtuuton häirintä

Kevään aikana Tapanilan urheilukeskuksen edustalla on järjestetty jo kuusi Rajat kiinni -ryhmän organisoimaa mielenosoitusta. Viime torstaina pidetty edellinen mielenilmaus eskaloitui: tilaisuuden järjestäjiin kuulunut henkilö ja joukko muita osallistujia oli mennyt urheilukeskuksen kahvioon ja solvannut kahvilan työntekijää ja tuloksena oli rikosilmoitus.

Oikeus julkiseen mielenilmaukseen on perustuslaillinen oikeus, jota ei voida rajoittaa. Kuitenkin kokoontumislain mukaan poliisi voi, kun yleinen etu sitä vaatii, siirtää mielenosoitus pidettäväksi jonnekin toisaalle:

Jos yleisen kokouksen järjestäminen ilmoitetussa paikassa vaarantaa ihmisten turvallisuutta, aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vahinkoa omaisuudelle, häiritsee kohtuuttomasti sivullisia tai liikennettä.. poliisi voi yhteyshenkilön kanssa neuvoteltuaan osoittaa kokouksen siirrettäväksi toiseen, kokouksen tarkoituksen kannalta sopivaan paikkaan.

On kestämätön tilanne, että Tapanilan erän vapaaehtoistoimijoita, junioreja ja heidän vanhempiaan toistuvasti häiritään vain siitä syystä, että urheiluseura järjestää turvapaikanhakijoille liikuntaa. Tapanilan erä ei voi laittaa ”rajoja kiinni” vaikka haluaisivatkin – siitä päätetään aivan muualla. Ei ole oikein, että turvapaikanhakijoiden parissa vapaaehtoistyötä tekeviä ihmisiä painostetaan tällaisella  toiminnalla. Mielenosoittajilla on oikeus mielipiteeseensä ja sen ilmaisemiseen, mutta urheiluseuralla on myös oikeus ilman kohtuutonta häirintää järjestää liikuntatoimintaa miten ja kenelle haluavat.

Nykytilanteessa on selvää, että säännölliset mielenosoitukset, joiden yhteyteen on jo ilmaantunut yksittäisiin henkilöihin kohdistuvaa epäasiallista ja uhkaavaa käytöstä häiritsee kohtuuttomasti sivullisia. Tämän vuoksi toivon, että poliiisi tulevaisuudessa käyttää kokoontumislain mukaisia valtuuksiaan ja siirtää mielenosoitukset johonkin niille paremmin soveltuvan paikan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: