Vastine Helsingin Sanomien artikkeliin “Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja” (9.11.)

Screen Shot 2015-11-10 at 12.11.17

Alla oleva teksti julkaistiin Helsingin Sanomien mielipideosastolla lyhennetyssä muodossa 12.11. 2015.

Helsingin Sanomat uutisoi 9.11. Helsingin liikuntalautakunnan myöntämistä toiminta-avustuksista ja vuokratuista otsikolla “Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja”.  Mielestämme artikkelin näkökulma oli suppea ja se ei anna oikeaa kuvaa kaupungin liikuntaan kohdistuvasta avustuspolitiikasta.

Kaupungin liikuntatoimi tukee toiminta- ja vuokra-avustuksen kautta kaupungissa toimivia liikuntaseuroja ja muita kansalaisjärjestöjä. Tuen suuruus perustuu ainoastaan seuran toiminnassa mukana olevien harrastajien määrään, ei näiden sukupuoleen tai siihen mitä lajia seurassa harrastetaan. Jakoperusteissa on painotettu voimakkaasti lasten ja nuorten liikkumista. Tyttövaltaisia lajeja kuten voimistelua, cheerleadingia ja taitoluistelua tuetaan samoista lähtökohdista ja samoin laskennallisin perustein kuin poikavaltaisiakin lajeja. Valtion liikuntaneuvoston mukaan liikunnan harrastaminen urheiluseurassa on lähes yhtä yleistä poikien ja tyttöjen keskuudessa.

Ratsastusharrastus on pääosin keskittynyt kaupallisin periaattein toimiviin ratsastuskouluyrityksiin, jotka ovat jääneet tuen ulkopuolelle. Suora yritystoiminnan tukeminen julkisin varoin on vaikeaa muun muassa kilpailulainsäädännöllisistä syistä. Ratsastusharrastuksen korkea hinta ei kuitenkaan johdu ensisijaisesti kaupungin tuen puutteesta vaan siitä, että hevosten ylläpito on kallista ja lajin valmennus on hyvin ammattimaista.  

Liikuntalautakunta on pyrkinyt edistämään ja tukemaan myös ratsastusharrastusta monin tavoin. Esimerkiksi Tuomarinkylän uusien ratsastustallien rakentamista on tuettu erittäin edullisilla lainoilla kaupungin ulkoilu- ja urheilulaitosrahastosta, yksityisten ratsastustallien tonttivuokrat ovat voimakkaasti kaupungin subventoimia  ja virasto ylläpitää laajaa ratsastusreitistöä ja ratsastuskenttiä Ruskeasuolla ja Laaksossa. Näistä seikoista johtuen vain suoran toiminta-avustuksen ja vuokratuen tarkastelu ei anna oikeaa kuvaa liikuntatoimen tukien jakautumisesta eri lajeille tai sukupuolille.

Artikkelin kainalojutussa myös todettiin, että jäähallien vuorojen jaossa suositaan poikavaltaista jääkiekkoa tyttövaltaisen taitoluistelun kustannuksella. Jääkiekkoa ja taitoluistelua on pyritty keskittämään eri halleihin niin, etteivät turnaukset ja muut tapahtumat häiritsisi hallien muiden käyttäjien toimintaa. Tämän vuoksi kaupungin jääaikojen jakautumista ei tulisi vertailla vain neljän jäähallin perusteella kuten artikkelissa tehtiin.

Lukujenkaan valossa väite jääkiekon suosimisesta ei pidä paikkaansa. Helsingissä on 15000 jääkiekkoilijaa ja 1900 taitoluistelijaa. Jääkiekolle on varattu 440 tuntia jääaikaa viikossa ja taitoluistelulle 300.  Taitoluistelun eri harrastemuodoilla on siis harrastajaa kohden selvästi enemmän jääaikaa kuin jääkiekolla. Arkisin ennen klo 16 alkavia vuoroja taitoluistelulla on yhteensä 66 tuntia viikossa, eli noin 20 % vuoroista, jääkiekolla niitä on muutamia.

Jäälajien hankalien harjoitusaikojen syy ei ole naisvaltaisten lajien syrjintä vaan se, että pääkaupunkiseudulla jääaikaa on yksinkertaisesti liian vähän. Valitettavasti viime vuosien aikana kaupungin liikuntaviraston investointibudjetti on pienentynyt yli kolmanneksen ja siksi uusien jäähallien rakentaminen julkisin varoin on ollut mahdotonta. Ennen kun liikuntatoimen rahoitus saadaan riittävälle tasolle, jääajan niukkuus tulee olemaan kaikkien jäälajien yhteinen ongelma.

liikuntalautakunnan jäsenet

Joonas Lyytinen (vihr)

Riku Ahola (vas)

Silja Borgarsdóttir Sandelin (rkp)

Jukka Järvinen (sdp)

Heimo Laaksonen (kok)

Sallamaari Muhonen (vihr)

Heidi Rauhala (kok) 

Tiina Sandberg (skp)

2 Replies to “Vastine Helsingin Sanomien artikkeliin “Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja” (9.11.)”

  1. […] Helsingin Sanomissa 9.11. julkaistiin erikoisen asenteellinen artikkeli Helsingin kaupungin liikunta-avustuksista otsikolla ”Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja”. Liikuntalautakunnan muiden jäsenten kanssa yhteinen vastine artikkeliin löytyy täältä. […]

    Tykkää

  2. […] ja hyvä lausunto, jossa todetaan samoja asioita, joista olen itsekin kirjoittanut muun muassa täällä. […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: