Rautalankaa avustuksista: miksi tuetaan yhdistyksiä mutta ei yrityksiä.

Helsingin Sanomissa 9.11. julkaistiin erikoisen asenteellinen artikkeli Helsingin kaupungin liikunta-avustuksista otsikolla ”Ponitytöille ei heru rahaa – Helsinki tukee poikavaltaista urheilua avokätisemmin kuin tyttöjen lajeja”. Liikuntalautakunnan muiden jäsenten kanssa yhteinen vastine artikkeliin löytyy täältä.

Hevosurheilun saama harrastajamäärään verrattuna pieni avustusmäärä johtuu siitä, että lajin harrastus on keskittynyt liiketoiminnallisin perustein toimiviin ratsastuskouluihin, kun Suomessa muuten liikuntaharrastuksia pääosin tuottaa urheiluseurat ja muut voittoatavoittelemattomat kansalaisjärjestöt. Kuntien ja valtion erilaiset liikuntaan ohjautuvat tukimuodot on pääosin rajattu tälle vapaan kansalaistoiminnan kentälle. Ja sille on hyvät perusteet, vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että se asettaa lajeja ja harrastajia eriarvoiseen asemaan. Yritykset ja yhdistykset toimivat nimittäin eri periaatteilla ja siksi niille myönnettyjen avustusten vaikutukset ovat erilaiset.

Yritysten tehtävä on yleisesti taloudellisen voiton tuottaminen omistajilleen. Tässä ei sinänäsä ole mitään tuomittavaa tai ongelmallista ja monissa asioissa voittomotiivi tuottaa niin yrityksen kun sen asiakkaidenkin kannalta myönteisiä lopputuloksia. Näin tapahtuu erityisesti silloin kun saman hyödykkeen markkinoilla on useita toimijoita ja syntyy aitoa kilpailua asiakkaista. Näillä markkinoilla hyödykkeen hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan.  Myyntihinnan ja hyödykkeen tuotantokustannusten erotus jää sitten yritykseen voittona. Jos tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin mikä on markkinoiden määrittämä hinta, yrityksen toiminta loppuu lyhyeen.

Ratsastustunnin hinta Helsingin ratsastuskouluissa määräytyy tämän periaatteen mukaan siis siitä, kuinka paljon harrastajat (tai harrastajien vanhemmat) ovat valmiita ja kykeneviä tunnista maksamaan ja toisaalta siitä kuinka paljon ratsastustunteja on tarjolla. Jos tunteja on saatavilla vähemmän kuin niille olisi kysyntää, hinta nousee. Jos tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, hinta laskee.  Mikäli yrityspohjalta toimivaa liikuntapalvelujen tuottajaa tuettaisiin suoraan julkisista varoita, se ei alentaisi hyödykkeen hintaa (koska hinta määräytyy markkinoiden, ei tuotantokustannusten perusteella) vaan kasvattaisi yrityksen voittomarginaalia. Sen lisäksi että tämä vääristäisi markkinoita, se ei olisi myöskään kovain järkevää julkisten varojen käyttöä: hyöty ei kohdistuisi kuntalaisille vaan yrityksen omistajille.

Yhdistyksillä tätä ongelmaa ei ole. Käytännössä yleishyödylliset yhteisöt kuten urheiluseurat eivät saa tuottaa taloudellista hyötyä osallisille vaan ovat velvollisia tuottamaan saamillaan tuloilla palveluja jäsenistölleen. Julkiset toiminta-avustukset näiden yhteisöjen toimintaan pitää siis käyttää toiminnan tuottamiseen. Kun liikuntaseuralle annetaan rahaa avustuksina, lopputuloksena pitäisi olla enemmän, parempia tai jäsenistölle edullisempia liikuntapalveluita. Yhdistyksen jäsenilleen tuottamien palvelujen hinnan määrittää siten viime kädessä niiden tuotantokustannukset, ei markkinat.

Tämä ei luonnollisesti tarkoita, etteikö kunnat ja valtio voisi tehdä esimerkiksi liikuntapalveluiden alueella yhteistyötä. Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja alueen liikuntayritykset tekevät erilaisia yhteistyöhankkeita jatkuvasti ja kaupunki myös tukee aktiivisesti liikuntayritysten toimintaedellytyksiä eri tavoin: subventoimalla tonttivuokria, tekemällä yhteistyösopimuksia ja tarjoamalla fasiliteetteja liikeyritysten käyttöön. Mutta on tärkeää ymmärtää, että vaikka Helsingin liikuntavirasto ryhtyisi myöntämään toiminta-avustuksia ratsastuskouluyrityksille, heppatyttöjen ratsastustustunnin hintaan se ei vaikuttaisi lainkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: