Puhe puoluekokouksen poliittisessa keskustelussa 6.6. 2015

puoluekokous2015Hyvät ystävät,

Vanhusten toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kotona asumisen mahdollistamiseen pitää ottaa käyttöön tutkitusti vaikuttavia toimenpiteitä ja interventioita.

Käytännön esimerkkinä:

Pelkästään HUS-piirin alueella hoidetaan vuosittain noin 1400 lonkkamurtumatapausta joiden yhteenlasketut hoitokustannukset ovat 32 miljoonaa euroa. Pääasiallisin lonkkamurtumien syntymekanismi on kaatuminen. Monille vanhuksille lonkkamurtuma on myös pysyvän laitostumisen ensimmäinen askel, koska pitkän sairaalajakson jälkeen kotikuntoiseksi kuntouttaminen ei enää onnistu.

UKK-instituutin Tampereella tekemässä suuressa kahden vuoden mittaisessa  seurantatutkimuksessa kaikille kaatumisonnettomuuksien riskiryhmään kuuluville vanhuksille tarjottiin asteittain lisääntyvää ohjattua liikuntaa ja D-vitamiinilisää.

Toimenpiteellä onnistuttiin vähentämään näiden riskiryhmään kuuluvien hoitoa vaatien kaatumavammojen määrää puoleen verrokkiryhmään verrattuna.

Aktiivisella ennaltaehkäisyllä tästä olisi siis mahdollista saada jo Uudellamaalla kymmenien ja valtakunnallisesti satojen miljoonien eurojen säästöt suorista hoito- ja laitoshoidon kustannuksista hyvin pienillä investoinneilla.  Ja säästöjen lisäksi se parantaisi vanhusten elämänlaatua ja mahdollisuuksia elää kotona pidempään.

Sote-keskustelu on liian kauan jumiutunut vain rakenteista ja organisaatiomalleista kouhkaamiseen ja itse sisältö – ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Me Vihreät olemme edistyksellinen ja innovatiivinen poliittinen liike. Meidän tehtävämme on tuoda uusia tutkitusti tehokkaita toimintamalleja suomalaiseen sosiaali- ja terveyspolitiikkaan niin eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa kuin kuntien eri lautakunnissakin. Lopetetaan nykyinen ongelmien laastarointi ja panostetaan aidosti niiden ennaltaehkäisyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: