Kaikki maailman proletaarit, suksikaa kuuseen

SAK:n hallitus tuhoamassa Suomen metsäteollisuutta. Kuva: Elinkeinoelämän keskusliitto.

SAK:n hallitus tuhoamassa Suomen metsäteollisuutta. Kuva: Elinkeinoelämän keskusliitto.

Sipilän hallitus on on aloittanut työnsä hieman haparoiden. Ensin uudet kokemattomat perussuomalaiset ministerit tuntuvat sortuvan vähän turhan usein omaperäiseen, hallitusohjelman ulkopuoliseen, ajatteluun ja samaan aikaan lehdet raportoivat mahdollisesta hallituksen salaisesta ammattiyhdistysliikkeen kiristyslistasta, jolla järjestöjä on tarkoitus painostaa uuden yhteiskuntasopimukseksi brandatyn vanhan kunnon tupon taakse. Sipilä luonnollisesti on ehtinyt jo kieltää listan olemassaolon  koska ”vastakkainasettelulla emme saa mitään aikaan”.

Uutisten perusteella aika mafiosomaisen mahdollisen listan olemassa oloa tai olemattomuutta mielenkiintoisempi asia on kuitenkin sen tuottama reaktio sosiaalisessa mediassa.

Aivan tavalliset keskiluokkaiset palkansaajat tuntuvat loistavan vahingonilosta ammattiyhdistysliikkeen mahdollisen ahdingon edessä:

AY- liike ja etekin AKT voi valittaa puhtaalla omallatunnolla, koska seei ole milloinkaan syyllistynyt kiristämiseen tai mafiamaisiin otteisiin.

Ammattiyhdistysliike on ainakin näin aluksi: lakkoillut laittomasti ja aiheuttanut tuhoa Suomen maineelle luotettavana toimittajana, paperiliiton ja Jouko Ahosen johdolla tuhonnut Suomen metsäteollisuuden ja jarruttanut ”tarpeellisia rakennemuutoksia”. Ja luonnollisesti lietsonut sitä paheksuttavaa ”vastakkainasettelun ilmapiiriä”.

Suurin osa näistä näkemyksistä on helppo osoittaa vääräksi. Metsäteollisuus tötöili itsensä ihan omatoimisesti kriisiin  massiivisilla virheinvestoinneilla 2000-luvun nousukauden aikana. Lakkoja on 2000-luvulla ollut historiallisen vähän ja vain muutama niistä on todettu laittomiksi tuomioistuimissa. Esimerkiksi väite noin sadasta laittomasta lakosta vuodessa on suoraan EK:n tiedotteesta ja SAK on julkaissut siihen aika perustellun vastineen, jossa todetaan esimerkiksi myös se, että varsin usein kiistoissa työtuomioistuin on tuominnut myös työnantajapuolen työehtosopimuksen rikkomisesta. Uudistuksiinkin on pystytty: suomalaiset työmarkkinajärjestöt ovat saaneet aikaiseksi työeläkeuudistuksen, jonka ansiosta Suomen työeläkejärjestelmä on yksi maailman parhaista ja kestävimmällä pohjalla olevista, ja sopuun tarvitaan aina kaksi osapuolta.

Selvää kuitenkin on se, että ammattiyhdistysliikkeellä on käsissään massiivinen imago-ongelma.

Suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa näyttää vallitsevaksi käsitykseksi muodostuneen se, että työmarkkinaosapuolten erimielisyyksissä vastakkain olisivat jokinlainen puolueeton, objektiivinen näkemys olevaisesta ja taloudesta (EK) ja eturyhmäkähmintään keskittynyt ja ainoastaan subjektiivista etua tavoitteleva ay-liike.

Vaikka se tähtitietelijälle hieman häpellistä onkin, olen itse Insinööriliiton jäsen (koska se sattuu neuvottelmaan oman alani työehtosopimuksen), mutta monin tavoin ammattiliittoihin siitä huolimatta kriittisesti suhtautuva. Työmarkkinajärjestöt, niin työntekijä- kuin työantajapuolellakin, päättävät Suomessa monesta sellaisesta asiasta, jotka mielestäni kuulusivat parlamentaarisen päätöksenteon piiriin.  Usein ay-liikkeessä on myös suorastaan surullisessa määrin unohdettu työväenliikkeeseen elimellisesti kuuluva solidaarisuus niin kansallisesti kuin myös kansainväliselläkin tasolla.

Työmarkkinaosapuolet ovat kuitenkin molemmat etujärjestöjä, jotka ovat joko ihan yhtä puolueettomia ja objektiivisia tosiolevaisen esilletuojia tai eturyhmäkähmiviä subjektiivista etua ajavia jäsenistönsä äänitorvia – näkökulmasta riippuen.

..eikä tasavallan hallituksen ole syytä kunnon koulukiusaajan tapaan liittoutua puhtaasti toisen kanssa kurmoottamaan kolmatta. (Mikäli huhut hallituksen ”salaisesta listasta” sattuisivat pitämään paikkaansa.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: