Liikuntalautakunta 7.5.: suuri talousarvio-erikoispainos!

En niin sanotuilta oikeilta töiltä (sellaisilta, joista maksetaan palkkaa) ehtinyt perehtyä liikuntaviraston talousarvioesitykseen kuin vasta nyt, muutama tunti ennen kokousta.

Uudessa talousarviossa on yritetty tarkastuslautakunnalta saatujen pyyhkeiden jälkeen kehittää sitova toimintatavoitteita paremmin kaupungin strategiaa (suoraan) tukeviksi. Sitovat ja muut toiminnalliset tavoitteet ovat ehdotuksessa:

Sitovat toiminnalliset tavoitteet

– Palveluiden asiakastyytyväisyys on 3,6 (asteikko 1–5)
– Monitoimi- ja uimahalleissa on 1 800 000 käyntikertaa
– XX% helsinkiläisistä kouluista on Liikkuvia kouluja

Muut toiminnalliset tavoitteet

– Laitostoiminnan käyntikerrat 3 832 000 (3 808 500) kappaletta
– Ulkokenttätoiminnan käyntikerrat 4 352 000 (4 279 500) kappaletta
– Uimarantatoiminnan käyntikerrat 902 000 (928 000) kappaletta
– Liikunnanohjauksen käyntikerrat 650 000 (630 000) kappaletta
– Leirinnän yöpymisvuorokaudet 92 000 (98 000) kappaletta
– Kalastusluvat 7 000 (7 000) kappaletta

Ovathan nämä toki parempia kuin ne entiset. Asiakastyytyväisyys on tärkeä mittari ja Liikkuva koulu on todella hieno ohjelma.

Mutta. Strategian ydintavoitteena liikunnan suhteen on ”terveyttä edistävän liikunnan lisääminen ja liikkumattomuuden vähentäminen”. Tätä liikuntaa tapahtuu monessa eri muodossa: omaehtoisena työmatkapyöräilynä ja -lenkkeilynä, urheiluseuroissa tapahtuvama harrastustoimintana, osana koululiikuntaa ja omaehtoisena harjoittelemisena erilaisissa yksityisissä ja kaupungin ylläpitämissä liikuntapaikoissa. Osaa tästä on luonnollisesti todella vaikeaa mitata luotettavasti, eikä kaikki (kuten esimerkiksi hyötypyöräilyn edistäminen) kuulu kokonaan liikuntaviraston vastuukenttään.

Viraston keskeiset toimintamuodot liikunnan lisäämiseksi ovat:

 1. liikuntapaikkojen ja muiden fasiliteettien ylläpito jotka tekevät erilaisen liikkumisen mahdolliseksi
 2. rahallinen tuki urheiluseuroille ja muille kolmannen sektorin toimijoille, jotka tuottavat liikuntapalveluja
 3. viraston omat  ja muiden virastojen kanssa toteutetut projektit, hankkeet ja ohjelmat jolla tuotetaan liikuntapalveluja joko itse tai yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa (Liikkuva koulu, EasySport, FunAction, NYT-liikunta, lähiöliikunta..)

Talousarvioesityksen ensimmäinen ja toinen sitova toiminnallinen tavoite mittaa näistä toimintamuodoista käytännössä vain ensimmäistä ja kolmas vastaavasti kolmatta. Koko kolmannen sektorin avustusjärjestelmä jää ilman tavoitetta ja siten mittaria, jolla sen onnistumista voitasiin seurata.

Nopeasti mietittynä kehittäisin näitä talousarvion tavoitteita esimerkiksi seuraavasti:

 • Sitovat toiminnalliset tavoitteet
  • Palveluiden asiakastyytyväisyys on 3,6 (asteikko 1–5)
  • Monitoimi- ja uimahalleissa on 1 800 000 käyntikertaa
  • XX% helsinkiläisistä kouluista on Liikkuvia kouluja
  • Liikuntaviraston avustusjärjestelmän piirissä olevat helsinkiläiset seurat ja järjestöt tuottavat vuosittain X liikuntakertaa
 • Muut toiminnalliset tavoitteet
  • Laitostoiminnan käyntikerrat 3 832 000 (3 808 500) kappaletta
  • Ulkokenttätoiminnan käyntikerrat 4 352 000 (4 279 500) kappaletta
  • Uimarantatoiminnan käyntikerrat 902 000 (928 000) kappaletta
  • Liikunnanohjauksen käyntikerrat 650 000 (630 000) kappaletta
  • Leirinnän yöpymisvuorokaudet 92 000 (98 000) kappaletta
  • Kalastusluvat 7 000 (7 000) kappaletta
  • EasySport, FunAction ja NYT-liikunnan käyntikertoja on vuosittain X,Y ja Z kappaletta
  • Lähiöliikuntapasseja lunastetaan X kpl ja FunAction -kortteja Y kpl

Näistä pitää ainakin keskustella ja mahdollisesti palauttaa valmisteluun.Investointiosassa tulee taas esiin se, ettei viraston investointibudjetti ole ollut useaan vuoteen kestävällä tasolla:

Taloussuunnitelman raami ei kuitenkaan mahdollista liikuntapaikkojen riittävää perusparannusta riittävän ajoissa. Korjausvelka tulee lähivuosina entisestään kasvamaan. Olympialaisiin rakennetut kiinteistöt vaatisivat lähivuosina mittavia peruskorjauksia. Töölön kisahallista on käynnistetty perusparannuksen tarveselvitys ajatuksella, että perusparannus voitaisiin toteuttaa silloin, kun Bunkkerin liikuntatilat valmistuvat 2019, määrärahaesitys ei vielä sisälly taloussuunnitelmaan.

Pitäisikö talousarviossa jollain tasolla olla myös joku mittari, jolla mitattaisiin esim. sitä kuinka monta sisä- ja ulkoliikuntafasiliteettia kaupungilla on per 10 000 asukasta? Tämä ainakin tekisi näkyväksi sen kestämättömän tilanteen, ettei nykyisellä investointibudjetin tasolla voida ylläpitää edes nykyisiä liikuntapaikkoja puhumattakaan siitä, että onnistuttaisiin palvelemaan kasvavan Helsingin uusia asukkaita.

Taloussuunnitelman perusteluosassa nousee esiin muutamia mielenkiintoisia kysymyksiä, joita olen itsekin jossain vaiheessa miettinyt mutta joita ei aikaisemmin ole lautakunnassa käsitely. Esimerkiksi tilankäyttösuunnitelmassa pohditaan viraston tilankäytön tehostamista ja kustannusten vähentämistä. Tämä ei liikuntaviraston tapauksessa olekaan mitenkään yksinkertainen asia, koska isolta osata viraston tilat ovat se palvelu jota kaupunkilaisille tarjotaan. Liikuntamahdollisuuksien tarjoamista ei oikein voi tehostaa luopumalla liikuntafasiliteeteista. Esityksessä kuitenkin väläytetään mahdollisuutta luopua joistain huonokuntoisista ja vanhoista rakennuksista kuten Maunulan ulkoilumajasta.Tästä luultavasti saadaan aikaiseksi aikamoinen poru. Tosin pitää huomioida, että toimintaa Maunulassakin ylläpitää jo nyt vuokralla oleva yrittäjä.

Vielä mielenkiintoisempi on kuitekin se, että uuden kaupungin kontolle konkurssin jälkeen ajautuneen Kivikon hiihtohallin tuleva käyttö asetettiin kyseenalaiseksi.  Olisiko mahdollista, että hiihtohalli voisi olla sellainen liikuntapalvelu, joka voitaisiin myydä ja jättää yksityisen puolen pyöritettäväksi varsinkin nyt kun sen rakennusurakka on saatettu suurin piirtein loppuun.

One Reply to “Liikuntalautakunta 7.5.: suuri talousarvio-erikoispainos!”

 1. […] toiminnallisien tavoitteiden uudistaminen: tarkastuslautakunnnalta saatujen moitteiden jälkeen viraston sitovat ja muut toiminnalliset tavoitteet saatiin paremmin todellista toimintaa […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: