Liikuntalautakunta 5.3. 2015

Seuraavan liikuntalautakunnan asiat – on asemakaavaa ja on yleiskaavaa. Ja kenttävuokrien alennuksia. Ja tuetun käytön määrärahan jakoa toiveuusintana.

Helsingin itäinen saaristo

Helsingin itäinen saaristo.

4 Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Itäisen saariston asemakaavasta nro 12300 (pdf) (html)

”Saarten käyttötrendi on ollut viime vuosikymmeninä laskeva, ja kaavalla pyritään lisäämään saarten tarkoituksenmukaista käyttöä. Tarkoituksenmukaisen käytön lisäämisellä aikaansaadaan toiminnallisen rakenteen positiiviset vaikutukset, kuten Helsingin saariston kehittäminen virkistys- ja matkailukäyttöön…
Rakennuspaikkoja ei ole osoitettu jo rakennettujen alueiden ulkopuolelle ja maankäyttö pysyy lähes nykyisellään. Kaava ei tuo muutoksia rantojen käyttöön, eikä välittömästi vaikuta alueiden luontoarvoihin. Arvokkaille luontokohteille ei osoiteta kaavassa rakentamista. Asemakaavan avulla pyritään ohjaamaan virkistyskäyttöä siten, että alueen luontoarvot säilyvät.”

Ok.

Valkoisista laatikoista muodostunut korkeatasoinen merellinen asuinalue.

Valkoisista laatikoista muodostunut korkeatasoinen merellinen asuinalue.

5 Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Laajasalon, Kruunuvuorenrannan asemakaavasta (nro 12311, Koirasaaret) (pdf) (html)

Koirasaareen on tarkoitus rakentaa uusi ”korkeatasoinen merellinen asuinalue”. Asemakaavaan liittyy pienvenesatama 170 veneelle, joka ei ole mukana liikuntaviraston investointibudjetissa. Sataman toteuttamiseen tarvitaan erillismääräraha.

Ok. Tosin, eikö esimerkiksi tuonne puistoon voisi kaavoittaa jonkinlaista lähiliikuntapaikkaa?

Nimeni on Kaava, Yleis Kaava.

Nimeni on Kaava, Yleis Kaava.

6 Liikuntalautakunnan lausunto kaupunkisuunnitteluvirastolle Helsingin yleiskaavasta (pdf) (html)

Uudessa yleiskaavan lähtökohdat ja päälinjat ovat erittäin hyviä. Kaavan lähtökohta on että liikkumisessa priorisoidaan pyöräilyä ja kävelyä joka on kannatettavaa niin kansanterveydellisestä kuin kaupunkirakenteellisestakin näkökulmasta. Ulkoliikuntapaikat ovat tällä hetkellä merkitty karttaan merkinnällä ”asuntovaltainen alue A3”. Olisi syytä selkeämmin nimetä ne nimen omaan liikuntapaikoiksi.

Tuomarinkylän osalta esittelijän lausunto toteaa:

”Tuomarinkylän koirakeskus on ainoa suuret ulkonäyttely- ja vinttikoiratoiminnat mahdollistava keskus pääkaupunkiseudulla. Yleiskaavaluonnoksen astuessa voimaan muun muassa tämä koiraurheilulle erittäin tärkeä alue olisi uhattu. Liikuntalautakunta painottaa, että yleiskaavaluonnosta on muutettava niin, että Tuomarinkylän kartanon alueella sijaitsevat ulkoilu-, hevos- ja koiraurheilun alueet säilyvät nykyisessä käytössään ja laajuudessaan.”

Yleiskaavassa on kuitenkin vinttikoirakeskukselle ymmärtääkseni varattu tilat kartanon pohjoispuolelta. Mielestäni tämä on riittävä tae toiminnan jatkumiselle alueella.

Talin osalta todetaan:

Jos osa Talin alueista, jotka ovat liikunta- ja virkistyskäytössä rakennetaan, liikuntatarjonta suppenee huomattavasti ja alueen palvelutaso laskee. Lautakunta pitää erittäin tärkeänä, että yleiskaavaluonnosta muutetaan niin, että luonnoksessa merkitty asuntovaltainen alue pienennetään sen verran, että se ei johda nykyisten Talin liikuntapuiston ja kartanonpuiston alueiden pienenemiseen. Alueella sijaitsevat liikuntapalvelut ja -alueet sekä alueella toimivat liikuntaa palvelevat yritykset, toimijat, ja tilat on säilyttävä nykyisessä laajuudessaan ja niiden kehittämismahdollisuudet on turvattava.

Tämä on aika ovela tapa ilmaista että Talin golfkenttä on säilytettävä nykyisellään. Golfin pelaajien mahdollisuudet harrastaa lajiaan tulee turvata, mutta tulevaisuudessa jossain muualla kuin Helsingin keskustassa. Rakennusviraston ottama linja, jossa alueelle jäisi 9 reikäinen golfrata ja rakennettaisiin asuntoja on ihan perusteltu.

Keskuspuiston kaventamiseen lausunnossa otetaan ihan oikea kielteinen linja.

Yleiskaavaan liittyvissä maankäyttötarkasteluissa ja selvityksissä Hämeenlinnanväylän ja Keskuspuiston väliselle käytävälle on meluesteiden tilaan suunniteltu asuinaluetta. Tämä ei juurikaan kavenna Keskuspuistoa, mikäli suunnitelma toteutuu piirustuksien mukaan. Tilanteessa, jossa pelkästään talot tulevat keskuspuiston puolelle ja kaupunkibulevardi ei toteudu, niin alueelle tarvitaan myös katu, joka leventää aluetta ja lohkaisee näin osan keskuspuistosta. Lautakunta ei näe perustelua tällaiselle ratkaisulle. Jos Pirkkolan länsireunaa rakennetaan kaavaluonnoksen mukaan, se kaventaa oleellisesti Pirkkolan viheraluetta ja alueen virkistys- ja liikkumismahdollisuuksia. Lautakunta ei puolla tällaista ratkaisua.

Eli muutetaan moottoritiet kaupunkibulevardeiksi ja rakennetaan nykyiset meluesteiden alueet.

Veneilyosuudessa kiinnitetään huomiota vierasvenesatamiin, suurten jahtien kiistattomaan satamatarpeeseen, veneilyn edellyttämien palveluiden saatavuuteen riittävine huolto- ja palvelupisteineen sekä talvisäilytykseen, josta todetaan että perinteisesti venesatamien yhteyteen liitetty talvisäilytysalue on luonnollisin, toimivin ja tavoiteltavin ratkaisu. Samoin selvityksessä muistutetaan, ettei kaikilla veneilijöillä ole henkilöautoa, joten talvisäilytysalueet tulisi suunnitella joukkoliikenneyhteyksien varteen.

Nyt kyllä oikeesti tämän talvisäilytyksen kanssa. Veneily on hieno ja kiva harrastus jota itsekin harrastan kesäisin Päijänteellä, mutta ei niiden helsinkiläisten kyllä tarvitse saada venettään talvisäilytykseen raitiovaunulinjan varteen – jos kerran vuodessa vie ja kerran hakaee veneen talvisäilytyksestä vuodessa niin sen voi tehdä vaikka vuokra-autolla tai kaverin kyydillä. Helsingin alueen tonttimaa on aivan liian arvokasta veneiden talvisäiltystä varten. Itse olen muuten vienyt veneeni talvisäilytykseen Sysmästä Vääksyyn. Ihan samalla tavalla Uudenmaan rannikkokunnista löytyy tilaa vaikka millä mitalla veneiden talvisäilytykstä varten.

7 Helsinki Cup / HJK ry:n hakemus kenttävuokrien alentamiseksi vuodelle 2015 (pdf) (html)

8 Stadi Cup ry:n hakemus kenttävuokrien alentamiseksi vuodelle 2015 (pdf) (html)

Ihan noin niinkuin aluksi: Helsinki Cup on mitä hienoin ja kannatettavin urheilutapahtuma, joka tuo nuoria ympäri maailmaa yhteen jalkapallon ääreen. Iso käsi ja kumarrus ja niin edelleen. Sitten: Helsinki Cupin avustuskuviot liikuntavirastossa on jotenkin hankalin esimerkki siitä, miten samaa toimintaa tuetaan useasta eri laarista ilman että ainakaan luottamushenkilöillä on mitään kokonaiskuvaa tilanteesta. Sille on myönnetty 10 k€ tapahtuma-avustusta, nyt 19 k€ edestä alennusta normaaleista kenttämaksuista ja lopuksi liikuntajohtajan toimesta myös vielä rahaa erillisten yhteistyösopimusten kautta.

Ihan perusteltua on antaa kentät alennuksella. Toisaalta haluaisin kuitenkin tietää, onko miksei muut vastaavat tapahtumat (paitsi Stadi Cup) ole hakeneet samanlaista alennusta?

9 Liikuntatoimen tilinpäätös 2014 sekä toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen (pdf) (html)

Sitovat tavoitteet saavutettiin ja käyntikertatavoite ylitettiin. Jei. Ensi vuoden talousarvioon voisi miettiä myös mittareiden kehittämistä: tarkastuslautakunta on ihan osuvasti todennut, etteivät ne (ainakaan ihan kauhean suoraan) mittaa Helsingin strategiassa esitettyjä tavoitteita.

1 Liikuntalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle koskien kaupunginhallituksen päättämien avustusten ja tukien myöntämisperiaatteita ja asukastalojen hallinnon järjestelyä (pdf)(html)

Ihan ok lausunto.

2 Liikuntatilojen tuetun käytön määrärahan osittaminen laitoksille ja yhteisöille 2015 (pdf) (html)

Ihan ensimmäisenä pitää todeta, että asialistaan perhetymistä helpottaisi, jos valmistelusta palaavassa esityksessä jotenkin ilmenisi miten ja miltä osin se on muuttunut alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna. Nyt tämä vaatii hieman salapoliisitaitoja. (Vielä hienompaa olisi jos taulukon saisi taulukkolaskentamuodossa, jolloin sen pyörittteleminenkin helpottuisi.)

Alkuperäinen jakoesitys 12.2. 2015

Alkuperäinen jakoesitys 12.2. 2015

Screen Shot 2015-03-02 at 13.58.54

Muutettu jakoesitys 5.3. 2015

Itse järjestelin avustettavia laitoksia ryhmiin ja pyöriitelin avustussummia viime kokouksen jälkeen lukuja uusiksi seuraavasti:

Onhan tuo uusi esittys muuttunut ainakin samaan suuntaan. Pitää vielä ennen kokousta vertailla tarkemmin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: