Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole kansainvälisen adoption este

Lakivaliokunnan torpattua kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista on keskustelu aiheesta taas ryöpsähtänyt käyntiin. Helsingin Sanomissa keskustalainen kansanedustaja Arto Pirttilahti perusteli vastustustaan sillä, että:

adoptio-oikeuden salliminen homoille estäisi adoption ulkomailta myös heteroille, koska eräät maat ovat kieltäytyneet antamasta lapsia, jos Suomi hyväksyy tämän aloitteen.

Arto on toki oikeutettu mielipiteenseensä – vaikka mikään empiirinen todiste ei kylläkään tue tätä väitettä.

Adoptio-oikeuden ulottaminen samaa sukupuolta oleviin pareihin on tärkeä periaatteellinen, mutta käytännön vaikutuksilta varsin vähäinen lainmuutos. Ulkomaiset adoptionpalveluntarjoajat eivät ainakaan toistaiseksi, joitain eteläafrikkalaisia valtiollisia toimijoita lukuunottamatta, sijoita adoptiolapsia samaa sukupuolta oleville pareille.  Toisaalta kotimaanadoptioon tulevien lasten määrä on suhteellisen pieni. Tästä johtuen käytännössä samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät juurikaan kilpailisi heteropariskuntien kanssa rajallisesta määrästä adoptioon tulevia lapsia.

Image

Samaa sukupuolta olevien parien on ollut mahdollista adoptoida Ruotsissa vuodesta 2003 eikä toistaiseksi yksikään ruotsalainen samaa sukupuolta oleva pariskunta ole adoptoinut lasta ulkomailta. Lainmuutoksen vaikutus kansainvälisiin adoptioihin on ollut muutenkin olematon: vuonna 2012 Ruotsissa adoptoitiin ulkomailta 5,12 lasta / 100 000 asukasta kun Suomessa sama suhdeluku oli vain 3,96. Suhteellisesti suurimpia adoptiolasten vastaanottajamaita maailmassa ovatkin Ruotsi, Norja ja Espanja, joissa kaikissa niin perheen sisäinen kuin vierasadoptiokin ovat sallittuja samaa sukupuolta oleville pareille.

Suomen kansainvälisen adoption kohdemaista ainoastaan Venäjän federaatio on reagoinut kielteisesti tasa-arvoisia avioliittolakeja säätäneisiin maihin. Ilmeisesti tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, joka täyttää Venäjän federaation tiukat kriteerit on Italia. Vuonna 2013 Venäjältä tuli Suomeen 15 lasta kansanvälisen adoption kautta, mikä on noin 10 % kansainvälisesti adoptoitujen lasten kokonaismäärästä. Venäjältä adoptoitujen lasten määrä on muutenkin ollut jo vuosia laskussa johtuen Venäjän pyrkimyksestä tehostaa kotimaanadoptiota.

Homojen ja lapsettomien asettaminen vastakkain on ihan näppärä strategia tasa-arvoista avioliittolakia vastustaville, mutta Arton on syytä keksiä jokin uusi peruste kansalaisaloitteen vastustamiselle.

8 Replies to “Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole kansainvälisen adoption este”

 1. Lauri sanoo:

  Sori nyt suoraan, mutta homous johtuu demoneista. Minä en tuomitse homoja, mutta ei ole homouskovaista olemassa. Sillä uskova tekee uskon mukasia tekoja. ”Hyvistä hedelmistä hyvä puu TUNNETAAN. Ei hyvä puu tee huonoja hedelmiä, tai huono hyviä. TEHKÄÄ SIIS HYVIÄ HEDELMIÄ, josta KÄÄNTYMYKSENNE NÄKYY. Ei Taivaaseen pääse hokemalla vain ’Herra, Herra’. Se, joka tekee Taivaallisen Isäni tahdon, pelastuu.”

  Tykkää

 2. Lauri sanoo:

  Siis minä en ole tuomitsemaan ketään, en vihaa vähemmistöjä, mutta pitää uskoa, jotta pelastuu. Uskokaa niin pelastutte.

  Tykkää

  • Me varmaankin sitten uskotaan vaan eri asioihin.

   Tykkää

   • Lauri sanoo:

    Joko uskoo tai ei usko. Jumala ei hyväksy vaillinaista uskoa. Oli 10 morsiusneitoa, viisi viisasta ja sitten viisi tyhmää. Viisi viisasta pelastuivat, viisi tyhmää joutuivat Helvetin tuleen. Samoin oli hiekalle rakennettu talo, ja kalliolle rakennettu talo, ei ollut muuta taloa tässä väliltä. Hiekalle rakennettu talo sortui, ja kalliolle rakennettu säilyi ehjänä. Lisäksi Joh. Ilm. 3:14-16 ”Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku: ”Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma! Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani.”

    Tykkää

 3. makke I suuri sanoo:

  tEipä tällaisen paskaan viitsi mitään kirjoittaa: Katsokaa nyt sitten, miten homojen j lesbojan lapsia tullaan koulussa kiusaamaan.

  Tykkää

  • No viitsit kuitenkin! 🙂

   Lainaan Helsingin Sanomien NYT-liitettä.

   “Homoparin lapsia kiusattaisiin koulussa.”

   Jos heteroparien lapset kiusaavat homoparien lapsia, olisiko syytä pohtia, miten heteroparit onnistuisivat kasvattamaan lapsia, jotka eivät ole koulukiusaajia?
   Sitä paitsi mistä lähtien olemme halunneet antaa koulukiusaajien päättää, ketkä saavat mennä naimisiin?
   Ja jos vanhempien taustalla on väliä, miksi emme saman tien kieltäisi avioliittoa kaikilta pareilta, joilla on liian vähän rahaa tai liian paljon rahaa, huonokuntoinen auto, lapsille mahdollisesti periytyvä tarve pullonpohjasilmälaseille tai mikä tahansa muu ominaisuus, jonka takia lapset saattavat tulla kiusatuiksi?

   Tykkää

 4. […] P.P.S. ..eikä se ole kansainvälisen adoption este. […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: