Liikuntalautakunta 3.10. 2013

Liikuntaviraston avustusjärjestelmän uusiminen on yksi nykyisen liikuntalautakunnan tärkeimmistä tehtävistä tällä vaalikaudella. Huomisen kokouksen yhteydessä viraston palkkaama selvitysmies Jorma Vertainen tulee esittelemään työn edistymistä ja kuulemaan lautakunnan ohjeistusta avustusjärjestelmän tavoitteista. Lautakunta kokoontui maanantaina keskustelemaan vapaamuotoisesti näkemyksistään siitä, miten järjestelmää tulisi uudistaa.

Itse katson, että nykyistä järjestelmää tulisi yksinkertaistaa ja keskittyä toiminnan tukemiseen sen sijaan, että tuetaan seiniä. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuokra-avustuksista sekä  tilojen ilmaisesta ja ja tuetusta käytöstä luovuttaisiin ja nämä rahat ohjattaisiin seurojen harjoitustoiminnan tukemiseen niin, että seurat voisivat vapaasti järjestää toimintaa joustavasti missä parhaimmaksi katsovat. Tämän ansiosta nykyinen epätasa-arvoinen tilanne niiden seurojen, jotka saavat käyttöönsä ilmaiseksi viraston liikuntatiloja ja niiden, jotka itsenäisesti järjestävät toimitilansa tasoittuisi.

Nykyinen avustusjärjestelmä painottaa jo voimakkaasti lasten ja nuorten liikuntaa, mikä on hyvä ja perusteltu lähtökohta. Kehittämisessä tulisi ottaa huomioon Suomessa kansainvälisestikin poikkeuksellisen voimakas pudokasilmiö murrosikäisillä nuorilla. Järjestelmän tulisi kannustaa seuroja järjestämään uudenlaista vapaamuotoisempaa ja ei kilpaurheiluun tähtäävää toimintaa yläasteikäisille. Suuri osa nuorista ei halua sitoutua monta kertaa viikossa tapahtuvaan tavoitteelliseen lajiharjoitteluun ja näille nuorille tulisi olla tarjolla myös muita vaihtoehtoja.  Käytännössä pitäisi siis tukien kautta luoda seuroille kannusteita liikuttaa mahdollisimman monia nuoria jonkin verran sen sijaan, että liikutetaan muutamia nuoria todella paljon.

Avustusjärjestelmässä pitäisi myös huomioida harrastuksen kustannukset liikkujalle. Yksi edellä mainitun pudokasilmiön syistä on myös yläkouluiässä tapahtuva harrastusten kustannusten merkittävä nouseminen, joka karsii nykyisin monia vähemmän taloudellisesti etuoikeutettuja nuoria liikuntaharrastuksista puhtaasti taloudellisista syistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön tänä vuonna lanseeraamassa seuratukijärjestelmässä oli tuettavuuden ehdoksi asetettu harrastuksen kohtuullinen kustannus, joka sai olla harrastajalle korkeintaan 50 €/kk. Vastaavanlainen kriteeri olisi syytä ottaa osaksi kaupungin tukijärjestelmää esimerkiksi niin, että kaupunki tilastoisi lajikohtaisesti keskimääräisiä harrastuksen hintoja ja epäisi avustukset sellaisilta seuroilta, joilla kustannukset olisivat vaikka kaksi kertaa tämän lajikohtaisen mediaanin. Seuroille pitää luonnollisesti antaa mahdollisuus sopeutua tähän muutokseen, joten se voitaisiin toteuttaa siirtymäajan jälkeen niin, että ensimmäisenä vuonna vain tilastoitaisiin kustannuksia ja tulokset tiedotettaisiin kaikille seuroille. Tämän datan perusteella voitaisiin sitten määritellä avustettavuuden rajat seuraavalle vuodelle.

Haluaisin mielelläni kuulla mahdollisimman monilta helsinkiläisiltä liikunta- ja urheiluseuroissa toimivilta mielipiteitä siitä, miten heidän mielestään järjestelmää pitäisi kehittää, joten ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Sitten käsillä oleviin asiohin:

4 Oikaisuvaatimus Suomen Taitovoimisteluklubi ry:n toiminta-avustukseen (pdf) (html)

Haluamatta kuulostaa sydämmettömältä täytyy todeta, että avustuspäätöksiä tehtäessä on voitava luottaa seurojen ilmoittamiin tietoihin ja seuroilta voidaan vaatia, että pyydetyt tiedot toimitetaan ajallaan ja täydellisinä. Muuten ollaan loputtomassa oikaisuvaatimuskierteessä. Esityksen mukaan.

5 Oikaisuvaatimus Perheliikuntaseura Fin Tennis & Pentathlon ry:n vuokra-avustukseen (pdf)(html)

Kuten yllä.

6 Oikaisuvaatimus Suomen Wushu Kungfu Seura ry:n vuokra-avustukseen (pdf) (html)

Idem.

7 Uudisrakennus- ja perusparannusmäärärahojen käyttösuunnitelman tarkistaminen (pdf) (html)

Siirretään rahoja Pallokenttä 7:n peruskorjaukselta Pirkkolan hiekkakentän muuttamiseksi tekonurmikentäksi. Tämä on kaikin puolin hyvä ratkaisu ja olettaen, että uuden Pirkkolan kenttä saadaan tavalla tai toisella talvikäytettäksi suurin ongelma HJK:n kuplahankkeen tiimoiltakin poistuu samalla. Eli, tämä on ok ja kun virastolta saadaan selvitys miten kenttää voitaisiin käyttää myös talvella (esimerkiksi auraamalla tai Pirkkolan jäähallin lauhdevesiä hyödyntämällä lämmitettynä) niin uskoisin, että lautakunta saisi lopulta myös tämän kuplahallikysymyksenkin kaikkia osapuolia tyydyttävään päätökseen.

8 Liikuntatoimen talousarvion toteutumisennuste vuodelle 2013 (pdf) (html)

Hyvä uutinen: sitova toimintakate ja tavoitteet näyttävät toteutuvan. Huono uutinen: Kivikon hiihtohallin rakennushanke näyttää menevän yli budjetoidusta niin että rytisee ja tästä pitää kokouksessa keskustella.

1 Suostumus Unique Creations International Oy:lle anniskeluluvan hakemiseksi Kivikon hiihtohalliin (pdf) (html)

Taas ollaan liikuntalautakunnan ydinosaamisalueen ja -toiminnan alueella, eli antamassa lausuntoja anniskeluluvista. Kai niiden risteilymatkustajien on rommitotinsa ja minttukaakaonsa saatava. Ok.

One Reply to “Liikuntalautakunta 3.10. 2013”

  1. […] pienentynyt. Tämä ei ole kauhean kestävä tilanne.  Nyt rahoja jaetaan viimeistä kertaa vanhan avustusjärjestelmän mukaisilla ehdoilla. […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: