Pallokenttä 7 – kesäinen toiveuusinta

Viime tiistaina Liikuntalautakunnan kokouksessa merkittävin käsittelyssä oleva asia oli jälleen Töölön pallokenttä 7:n kohtalo, jota on nyt jo pariin otteeseen lautakunnassa ihmetelty. Edellisen käsittelyn jälkeen pidettiin aiheesta yleinen kuulemistilaisuus, johon oli kutsuttu helsinkiläisten jalkapalloseurojen , lautakunnan  ja  Palloliiton sekä sen Helsingin piirin edustajia. Keskustelutilaisuudessa vallitseva ajatus hankkeen suhteen oli se, että lähtökohtaisesti kuplan rakentaminen olisi helsinkiläisen ja koko suomalaisen jalkapallon etu, kunhan samalla huolehdittaisiin siitä, että kaupunki jollain tapaa varmistaa HJK:n lisäksi muiden seurojen talviharjoitteluolosuhteet – nykyisellään Pallokenttä 7:n on käytännössä neljännes kaikista julkisista talviharjoittelupaikoista.

Lautakunnan kokouksessa kiiteltiin sitä, että aikaisempaa nopeaa aikataulua oli päätösesityksessä muutettu niin, että kenttä vuokrattaisiin vasta vuoden 2014 huhtikuun alusta. Tämä antaa muille seuroille ja Liikuntavirastolle paremmin aikaa sopeutua muutokseen ja suunnitella korvaavia investointeja. Käytännössä siis alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen kenttä olisi yleisessä käytössä  vielä talvella 2013-14. Närää esityksessä kuitenkin herätti se, että siinä vain viitatiin yleisesti viraston suunnitelmiin uusista talviharjoittelumahdollisuuksista eikä esitetty konkreettisia mahdollisuuksia tai aikatauluja. Kuulemistilaisuudessa yhdeksi tällaiseksi mahdollisuudeksi oli esitetty Pirkkolaan rakennettava uusi tekonurmikenttä, jota talvella pidettäisiin kunnossa viereisen jäähallin lauhdevesillä. Lauhdevesien käyttömahdollisuutta olikin jo alustavasti selvitetty ja niiden avulla kenttää olisi mahdollista pitää pelattavassa kunnossa noin 10 kuukautta vuodessa, mikä tuntuu jo juniorikäyttöä ajatellen varsin kohtuulliselta harjoituskaudelta lajiin kuin lajiin.

Pitkällisen keskustelun jälkeen lautakunnan puheenjohtaja Riku Ahola päätyi esittämään vuokrasopimuksen hylkäämistä Heimo Laaksosen kannattamana, koska esittelijän esitys ei riittävässä määrin huomioinut muiden seurojen talviharjoittelumahdollisuuksien säilyttämistä. Hylkäysesitys näytti keskustelun perusteella saavan varsin suurta kannatusta. Itse katsoin kuitenkin, että HJK:n kuplahanke oli periaatteellisesti kannatettava ja on hienoa, että yksityinen taho on valmis tekemään näin merkittävän investoinnin jalkapallon harjoitteluolosuhteisiin. Tästä johtuen pidin valitettavana sitä, että hanke kaatuisi lopullisesti. Päädyin tekemään kilpailevan esityksen asian palauttamisesta valmisteluun niin, että:

”Liikuntaviraston investointisuunnitelmaa [vuodesta 2015 eteenpäin] tarkastellaan uudelleen jalkapalloilun talviharjoitteluolosuhteiden turvaamiseksi tasapuolisella tavalla kaikille seuroille. Pallokenttä 7:n vuokrasopimus tulee päättää yhdessä uuden investointisuunnitelman hyväksymisen kanssa.”

Toisin sanoen, muokataan viraston tulevien vuosien investointisuunnitelmaa niin, että Pallokenttä 7:n tilalle saadaan kohtuullisessa aikataulussa jokin korvaava talviharjoittelupaikka ja päätetään Seiskan vuokraamisesta yhdessä tämän investointisuunnitelman muutoksen kanssa.

Asiasta päädyttiin äänestämään (ensimmäistä kertaa uuden lautakunnnan toimikaudella) ja muutaman äänestyskierroksen jälkeen oma ehdotukseni voitti. Eli, asia palasi virastolle valmisteltavaksi.

Toivottavasti tämä saataisiin takaisin lautakunnan päätettäväksi  jo syksyllä niin, että HSM saisi projektinsa käynnistettyä mahdollisimman nopeasti ja toisaalta niin, että muille seuroille olisi esittää uskottava suunnitelma harjoitusolosuhteiden säilymisestä myös talvella.

11 Replies to “Pallokenttä 7 – kesäinen toiveuusinta”

 1. Jarmo Salonen sanoo:

  Ymmärsinkö Joonas oikein, että asia palasi nyt liikuntavirastoon, josta odotatte seuraavaksi uutta esitystä, sekä investointisuunnitelmaa 2015 eteenpäin? Tässä inv.suunnitelmasta tulisi ilmetä kuinka investoidaan kenttäolosuhteisiin niin, että saadaan turvattua talviharjoitteluolosuhteet kaikille kaupungin junioriseuroille jatkossa.

  Tarkkoittaako tämä nyt sitä, että tuo 510 000 €, joka on varattu liikuntavirastolle PK 7 kunnostamiseen, tullaan nyt käyttämään niin, että kentästä tulee talvipelikelpoinen?
  Tulee vaan mieleen, että jos tämä asia olisi palautettu jo 14.05. virastolle ja edellytetty uutta esitystä, sekä investointisuunnitelmaa, niin olisi mahdollisesti saatu päätös jo viime lautakunnan kokouksessa aikaiseksi ja näin myös tuo 510 000 € säästöä kun PK 7 ei olisi tarvinnut kunnostaa tällöin.

  Kiitos oikein hyvästä selvitystyöstä tähän asti asioiden etenemisen, tai paikallaan pyörimisen osalta.

  Parhain terveisin,

  Jarmo Salonen
  Pitkän linjan Stadilainen ja jalkapallofani

  Tykkää

  • Hei,
   Kiitos viestistä.

   Kyllä, asia palasi nyt takaisin virkamiesvalmisteluun sillä ohjeella, että seuraavaan käsittelyyn tulisi siis vuokrasopimuksen lisäksi ehdotus investointisuunnitelmasta jalkapallon talviharjoitteluolosuhteiden turvaamiseksi. Käytännössä P7:lle varatut rahat käytettäneen tänä kesänä Pirkkolan tekonurmen tekemiseen, koska P7:lle ei ehditä oikein tehdä enää tässä aikataulussa mitään. P7:n on ensi talvena käytössä nykyisessä kunnossa, ainakin joidenkin saamieni kommenttien mukaan ainakin junnut voivat siellä vielä harjoitella.

   14.5. asia palautettiin myös valmisteluun vähän samalla ajatuksella, mutta lautakunta ei 11.6. ollut vieläkään ihan tyytyväinen siihen, miten konkreettisesti tuo asia oli päätösesityksessä esitetty – siksi nyt haetaan selkeämpää sitovaa linjausta.

   Tykkää

 2. Mika Hilska sanoo:

  Eli hanketta ajavien mielestä muiden seurojen harjotusmahdollisuudet eivät huononisi ja hankkeen vastustajien mielestä ne huononisivat?

  Liekö tarjolla jonkinlaista dataa siitä, miten vuoroja olisi kullakin käytössä nykyisin versus mahdollisen vuokrauksen jälkeen?

  Tykkää

  • Dataa siitä, miten vuoroja olisi muilla seuroilla käytettävissä vuokrauksen jälkeen ei oikein ole, mutta lähtökohtaisesti voidaan arvella, että niitä olisi nykyistä huomattavasti vähemmän. Liikuntaviraston yleinen periaate on, että kentän vuokrannut seura voi vuokrata eteenpäin vain 25 % vuoroista, koska jossain tilanteissa on käynyt niin, että seurat ovat vuokranneet eteenpäin suuren osan vuoroista ja vastaavasti itse pelanneet kaupungin kentillä halvemmilla vuoroilla. Tämäkään ei ole oikein hyvä lähtökohta.

   Tykkää

 3. Jarmo Salonen sanoo:

  En nyt oikein ymmärrä logiikkaa tässä liikuntalautakunnan arvelussa muiden seurojen kenttävuorojen osalta. Faktaahan on, että valmistuttuaan halli tulee kasvattamaan talviharjoittelutuntien määrää Helsingin alueella, sillä PK 7 nykykunnossaan on ajoittain käyttökelvoton talvella. Ei koko ajan, mutta ajoittain.
  Lisäksi, jos kenttä olisi vuokrattu HJK:lle keväällä 2014 ei tällä olisi ollut muutenkaan minkäänlaista vaikutusta kuluvan kauden olosuhteisiin. Kaupunki olisi kuitenkin päätöksen tehtyään voinut investoida tuon PK 7:ään varatun 510 000 € tuonne Pirkkolaan ja alkaa tekonurmen rakentamisen mahd pian. Samoihin aikoihin olisi käynnistynyt HJK:n halliprojekti. Näin ollen Helsingissä olisi ollut melkoisesti kohentuneet talviharjoitteluolosuhteet hyvinkin pian. Nyt junnataan paikallaan…
  Lisäksi jos ollaan huolissaan PK 7 siirtymisestä 75 %:sti HJK:n käyttöön, niin täytyy muistaa, että sinne siirtyvät HJK:n juniorijoukkueet todennäköisesti vapauttavat vuoroja kaupungin muilta kentiltä, sillä tuskin he treenaavat kahdella kentällä samanaikaisesti.

  Tykkää

 4. Jari Blomqvist sanoo:

  Kiitoksia asioiden valaisemisesta.

  Itseäni tavallisena aikuisena jalkapallon pelaajana ja kaupunkilaisena on alkanut ihmettelemään kokonaistillanne. Voisitko Lyytikäinen kirjoittaa jalkapallon kehityshankkeet Helsingissä vaikka tänne blogiin auki. Oma vastustava näkökulma kyseiseen kuplaan perustuu varmasti puutteelliseen tietoon. Olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan yleisemmällä tasolla mitä hankkeita jalkapallon kehittämiseksi on viimeaikoina tehty kaupungin rahoilla ja mitä yksityisellä rahalla. Olisi myös hyvä mainita mitkä näistä kehityshankkeista on edistänyt jalkapallon pelaamista ympärivuotisesti.

  Valitettavasti jalkapallon yhteinen edunvalvoja SPL Helsingin piiri ei osaa näistä asioista avoimesti kertoa piirin sivuilla tai sitten en vain osaa sitä tietoa kaivaa sivuilta. Toivottavasti Liikuntalautakunta olisi parempi taho.

  Tykkää

  • Hei,

   Tässä edellisen kokouksen päätösesityksessä on lueteltu joitain viime vuosien ja tuleville vuosille suunniteltuja jalkapallohankkeita.

   http://www.hel.fi/static/public/hela/Liikuntalautakunta/Suomi/Esitys/2013/Liv_2013-06-11_LILK_8_El/B2F56DB2-A4ED-4ACE-92CE-EFD0C4D9C34D/Helsinki_Stadion_Management_Oy_vuokrahakemus_Toolo.html

   ”Liikuntavirasto uusi Kallion kentän tekonurmipinnoitteen vuonna 2010 sekä Pallokenttä 6 tekonurmipinnoitteen vuonna 2011.

   Lehtikuusentien kentälle rakennettiin HSM Oy:n toimesta tekonurmikenttä vuonna 2012. Kentällä ei ole lämmitystä, mutta kenttää ylläpidettiin koko viime talvi ja yhtiön edustajien mukaan kenttä ei ollut pelikelvoton talven aikana kuin muutaman päivän.

   Väinämöisen kentälle rakennetaan kolmen seuran yhteistoimesta tekonurmikenttä vuoden 2013 kesän aikana. Kentällä ei ole lämmitystä. Kenttäalueen vuokraavien seurojen mukaan kentällä on tarkoitus pelata jalkapalloa talviaikaan Lehtikuusentien kentän tavoin.

   Liikuntalautakunta on varannut määrärahat Lauttasaaren ja Munkkiniemen kenttien perusparannusta varten. Kenttäurakoiden on määrä alkaa kesällä 2013 ja valmistua kesäksi 2014. Molempien kivituhkapinnoitteisten kenttien pinnoitteet muutetaan tekonurmipintaisiksi sekä juoksuratojen murskepinta muutetaan kestopäällysteisiksi.

   Tehtaanpuiston kentälle on suunniteltu rakennettavan tekojäärata vuosina 2015–2016. Kentän pintamateriaali muutetaan kivituhkasta tekonurmeksi.

   Jätkäsaaren liikuntapuistoon on suunniteltu 3 jalkapallokenttää. Jätkäsaaren liikuntapuiston rakentaminen alkanee aikaisintaan 2010 – luvun loppupuolella.”

   Tykkää

 5. […] rahoja Pallokenttä 7:n peruskorjaukselta Pirkkolan hiekkakentän muuttamiseksi tekonurmikentäksi. Tämä on kaikin […]

  Tykkää

 6. […] esittelyn, kehittelyn, sivuteeman, kertauksen ja tolkuttoman pitkäksi venyneen kadenssin jälkeen alkaa tämä Pallokenttä-sinfonia […]

  Tykkää

 7. […] pyöritelty Bollis 7:n kuplahallihanke etenee, kaupunginhallitus on nyt suuressa viisaudessaan antanut lautakunnalle […]

  Tykkää

 8. […] kuplahalli-hanke Töölön pallokenttä 7:lle:monivaiheisen prosessin jälkeen lautakunta oli jo hylkäämässä kokonaan HJK:n vuokrasopimusta pallokenttä 7:stä. Tekemäni vastaesityksen pohjalta hanke kuitenkin […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: