Pallokenttä 7:n kupla

Bollis

Töölön perinteinen pallokenttä. Kenttä numero seitsemän on tuolla jossain mäen takana. (Kuva: Wikimedia Commons, käyttäjä Mir1082, GFDL)

Viime päivinä olen saanut muutamia yhteydenottoja liittyen HJK:n suunnitelmaan vuokrata Töölön pallokenttä 7 uuden kuplahallin rakentamista varten Liikuntavirastolta. Tässä jotain hankkeen taustatietoja.

Pallokenttä 7:n tekonurmi ja lämmitysjärjestelmä ovat siinä kunnossa, että niihin pitäisi tehdä noin puolen miljoonan euron remontti. Liikuntatoimen kannalta akuutti tähän liittyvä ongelma on se, että vuoden 2014 talousraamissa meidän jo valmiiksi tiukkaa investointibudjettia leikattiin noin 13 miljoonasta eurosta 9,5 miljoonaan euroon ja siksi kentän kunnostamiseen vaadittavien varojen lyötyminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Lisäksi kentästä kuituu vuosittain noin 200 k€ käyttökustannukset, jotka säästyvät, jos kenttä siirtyy HJK:lle vuokrasopimuksella. Lisäksi kentälle suunniteltu kuplahalli oleellisesti parantaisi palloilijoiden talviharjoitusmahdollisuuksia.

Toisaalta asian toinen puoli on muiden, pienempien jalkapalloseurojen harjoitteluolosuhteiden mahdollinen vaikeutuminen yhden yhteiskäytössä olevan kentän siirryttyä HJK:n hallintaan. Tämä on myös erittäin tärkeä päätöstä tehtäessä huomioitava seikka. Asia ei ole tullut vielä varsinaisesti Liikuntalautakunnan pöydälle, esitys aiheesta tullee ensi tiistain tai sitä seuraavaan kokoukseen (28.5.), jolloin on vasta mahdollista perehtyä esitykseen tarkemmin. Olettaisin, että ensimmäisessä käsittelyssä asiaa jäänee pöydälle.

Liikuntaviraston budjettiseminaarissa pari viikkoa sitten aiheesta keskusteltiin lyhyesti, jolloin pyysin ulkoliikuntapaikkaosaston osastopäälliköltä lausuntoa aiheesta Palloliiton Helsingin piirin olosuhdevaliokunnalta. Olettaisin, että tätä kautta myös kentän ääni tulee asiassa kuultua.

Oma kantani ei asiassa ole vielä mitenkään lukkoon lyöty suuntaan eikä toiseen. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että mikäli vuokraukseen päädytään tulee samassa yhteydessä varmistautua siitä, että muiden seurojen harjoitusmahdollisuudet eivät oleellisesti heikkene. Tämä voisi ratketa esimerkiksi käyttämällä peruskorvaus- ja ylläpitokustanuksissa säästettyjä rahoja siihen, että viraston investointisuunnitelmaan lisätään jonnekin keskustan alueelle rakennettava uusi tekonurmi. Keskustan vaikeaa harjoituspaikkatilannetta tulee lähivuosina helpottamaan myös Jätkäsaaren urheilupuistoon tulevat uudet jalkapallokentät.

Olisi hyvä kuulla näkemyksiä asiasta erityisesti helsinkiläisiltä jalkapalloihmisiltä. Ottakaa rohkeasti yhteyttä ja mietitään yhdessä mikä olisi kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu.

32 Replies to “Pallokenttä 7:n kupla”

 1. […] edellisessä kokouksessa pöydälle jätettyä Talin golfkenttäasiaa ja vielä esitys Töölön pallokenttä 7:n vuokraamisesta, mistä kirjoitinkin jo edellisessä […]

  Tykkää

  • Aki Riihilahti sanoo:

   Terve Joonas,
   hienoa että keskustelua tästä hankkeesta syntyisi oikeisiin argumentteihin eikä huhupuheisiin perustuen. Harvoin olen ollut näin innoissani mistään hankkeesta, sillä nythän ollaan tuomassa lisää kaikille eikä viemässä keneltäkään mitään. Vastaavia seurahankkeita on tehty nyt jo muutama kymmenen viimeisten parin kymmenen vuoden aikana, ja ne ovat oleellisesti parantaneet todella niukkoja peli- ja harjoitusolosuhteita Helsingissä. Nuorten harrastamisen edistämisen ja jatkumisen kannalta sekä Suomessa että kansainvälisesti tärkein yksittäinen tekijä on tarjottavan toiminnan laadukkuus, olipa sitten kyse harrastamisesta tai tavoitteellisesta toiminnasta. Tässä mielekkään valmennuksen ohella olosuhteet ovat ylivoimaisesti tärkeimmät asiat.
   Vähän kunnioittavasti ihmetyttää mainitsemasi mahdollinen asian pöydälle jättäminen tai mahdolinen muiden seurojen vastustus P7 juniorikuplaa vastaan. Kaupunki säästää ison määrän rahaa, vaikka kohdentaisi edes osan P7:n varatusta hankekustannuksestaan toiseen nykyistä P7:a vastaavan kentän rakentamiseen keskustassa esim Väiski, Jätkäsaari, Tehtaanpuisto… tai sitten Pirkkola. Eli tulee lisää jaettavaa, ja yksi entistä parempi olosuhde, sillä nythän tuo P7 on täysin harjoittelukelvoton… mistä syystä myös asian siirtäminen vaikuttaisi huonoimmalta ratkaisulta. Lisäksihän HJK on ilmoittanut, että ottaa mielellään muita seuroja mukaan hankkeeseen, sekä vuorojen suhteen ei näyttäisi keskustan alueella tulevan oleellista muutosta muuhun kuin kaikkien kannalta positiiviseen päin.
   Mutta hienoa että olette ottaneet asian julkisesti pöydälle, sillä kaikki nuorten harrastamista käsittelevä asiapitoinen keskustelu on hyvästä ja pitäisi olla avointa. Kaupunkimme olosuhteiden osalta tärkein yksittäinen asiantuntija on liikuntavirasto, jolla pitkäaikaisin ja perusteellisin asiantuntemus olosuhteista Helsingissä. Eli toivottavasti me seurat ja poliittiset instanssit osaamme antaa heille kaiken tuen parhaiden mahdollisten päätösten tueksi.
   Ystävällisin terveisin,
   Aki Riihilahti

   Tykkää

 2. Hei Aki,

  En välttämättä tiedä ovatko muut seurat varsinaisesti hankette vastaan, mutta olen saanut muutamia yhteydenottoja pienempien seurojen edustajilta, jotka ovat huolissaan hankkeen vaikutuksista omien junioreidensa harjoitusmahdollisuuksiin. Totesin vain, että tämä huoli pitää huomioida ja minusta se varsinaisessa päätösesityksessä kohtuullisen hyvin onkin huomioitu. Tämän nimenomaisen kirjoituksen jälkeen nimittäin tuli varsinainen ensi tiistain lautakunnan kokouksen esityslista, josta kirjoittamastani blogauksessa käsittelen asiaa vielä lisää (https://lyytinen.fi/2013/05/11/liikuntalautakunta-14-5-2013/)

  Pöydälle jättäminen sinänsä on vähemmän draamaattista kun miten olit sen tuosta tekstistä tulkinnut, se tarkoittaa vain, että asian käsittely siirretään seuraavaan kokoukseen niin, että lautakunnan jäsenillä on enemmän aikaa perehtyä asiaan tai pyytää lisäselvityksiä virastolta. Tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista ja tässä nimenomaisessa tapauksessa se tarkoittaisi sitä, että asiasta tehtäisiin päätös 28.5., eli kahden viikon päästä – mistään kohtuuttomasta viivästyksestä ei siis ole kyse.

  Juniorivalmentajana ja liikuntaseuran puheenjohtajana ymmärrän täysin ja olen samaa mieltä näkemyksestäsi asianmukaisten harjoitusolosuhteiden tärkeydestä ja siitä, että kaikille liikkujille tarjotaan heidän taitojensa ja tavoitteidensa kannalta asiaankuuluvaa valmennusta. Tarkoitukseni ei ole missään vaiheessa ole ollut kyseenalaistaa tämän kuplahallihankkeen merkitystä tai hyötyjä, vaan vain nostaa keskusteluun niitä huolia joihin olen hankkeeseen liittyen törmännyt. Kuten sanoit, minusta on tärkeää, kaikki keskustelu on avointa ja että myös poliittiset luottamushenkilöt osallistuvat siihen ennen kun mitään päätöksiä on tehty. Siksi minä tätä blogia pidänkin yllä.

  Tykkää

  • Aki Riihilahti sanoo:

   Kiitos vastauksesta Joonas. Tarkoitukseni nimenomaan oli kiittää ja rohkaista keskustelun lisäämiseen tästä ja näistä hankkeista, ja olin erittäin tyytyväinen alkuperäiseen avaukseesi ja nyt vastaukseesi. Onko muuten tarkoitus että jatkossa kaikki seurahankkeet käsitellään lautakunnassa eikä kuten aiemmin alan asiantuntijaelimessä? Toki me ainakin koemme tässä olevamme yhteisellä ja hyvällä asialla kaikkien eduksi, joten mitä avoimemmin asiasta keskustellaan, sen enemmän mahdollisia epäilyksiä varmasti hälvenee. Voit myös hyvin rohkaista ottamaan yhteyttä minuun aki.riihilahti@sonerastadium.fi, vastaan mielelläni jokaiselle seuralle tai muulle asiasta kiinnostuneelle, sillä olen aivan varma että yhteistyöllä saamme jokaisen seuran kysymykset ja mahdolliset haasteet ratkaistua. Tuntuu että yhteistyön voimaa ei muisteta suomalaisessa urheilussa tarpeeksi käyttää. Onnea myös teille seuratoimintaanne ja mitä parhainta kesän alkua.

   Tykkää

   • Hei,

    Kaikki seurahankkeet on tähänkin asti käsitelty lautakunnassa ja osin vielä kaupunginhallituksessa (lautakunnan lausunnon perusteella), koska noihin hankkeisiin liittyvät maanvuokra-asiat ja toisaalta lainat urheilu – ja ulkoilulaitosrahastosta ovat lautakunnan päätösvaltaan kuuluvia asioita. Se, mitä hankkeita on lautakuntaan tuotu ja missä järjestyksessä ovat olleet asioita, joita ymmärtääkseni mainitsemasi asiantuntijaelin on pohtinut yhdessä Liikuntaviraston kanssa – mikä on ehdottomasti suositeltava käytäntö. Todellinen asiantuntemus löytyy, tässäkin asiassa, kentältä.

    Hyvää kesää, teillä taitaa olla vasta kausi alkamassa, meillä onkin ensi viikonloppuna kauden viimeinen suuri kilpailu ennen kesätaukoa! 🙂

    Tykkää

 3. Riku Ahola sanoo:

  Mielenkiintoista keskustelua. Hyvä että Joonas olet avannut asiaa blogissasi. Voisi olla ihan hyvä juttu että tapaisimme lautakunnan ja hankeporukan kanssa ja keskustelisimme hankkeesta. Tähän kokoukseen tulisi kutsua myös niitä paikallisia seuroja, jotka näkevät/saattavat nähdä hankkeen uhkana. Olen Akin kanssa samaa mieltä siitä, että asiasta tulisi keskustella yhteisen pöydän ääressä, jotta mahdolliset epäselvyydet ja skismat saadaan selvitettyä. Tähän tosin tulee mahdollisuus vain siinä tapauksessa jos asia jää tiistaina pöydälle kahdeksi viikoksi. Eli saattaisi olla ihan järkevääkin katsoa tämä asia läpi yhteisin voimin ja rauhassa. Mitäs sanotte ehdotukseen?

  Kunnioittaen
  Riku Ahola
  Liikuntalautakunta, pj.

  Tykkää

 4. Aki Riihilahti sanoo:

  Terve Riku ja hienoa huomata että moni Stadissa alkaa jo välittää nuorisourheilusta osallistumalla keskusteluun, tästä tulee todella hyvä hanke kun saadaan kaikki mukaan. Enemmän ja parempia olosuhteita on kaikkien etu, ja en voinut nuoruudessani edes kuvitella minkälaista olisi ollut saada harjoitella junioritalvikuplassa lumisen parkkipaikan sijasta. Olen todella iloinen, että stadilaiseen futikseen olisi mahdollisuus saada yksi junnukupla lisää, samalla säästämällä kaupungin varoja ja mahdollistamalla lisää olosuhteita.
  Mun tarkoistus toki oli vain kommentoida ja tiedustella alkuperäisen blogin kohtaa, että miksi ensimmäinen reaktio olisi, että tämä jätetään pöydälle? Asiaahan on ehtinyt hyvin kommentoida, miettiä, pyytää argumentoituja näkemyksiä, ja vielähän tässä ehtii helposti tiistain kokoukseenne paikalle kaikki teidän parhaaksi katsomat tahot, jos tarvitaan normaalin seurahankkeen käsittelyn asiantuntemuksenne lisäksi muita perusteltuja näkökantoja. Eli luotan kyllä kaikkien teidän päättäjien ja virastojen asiantuntemukseen tehdä asiapohjalta päätöksiä, mutta tarvittaessa tulen toki mielelläni paikalle jos kukaan katsoo sen tarpeelliseksi, ja osallistun ilmeneviin keskusteluihin, mikä mahdollisuushan toki on kaikilla ollut nyt koko ajan. Samaa mieltä siis, että erinomaista mitä enemmän keskustelua saadaan aikaiseksi asiapohjalta, ja lisää hyviä hankkeita olosuhteista varmasti mahtuu näin hienoon kaupunkiin. Loisto homma.
  Ystävällisin terveisin,
  Aki
  ps. nyt täytyy ihan kysyä, että mihinkä mahdolliseen skismaan tai seuroihin mahdollisesti viittaat, kun ei ole kentältä kuulunut korviin mitään? Esittelin asian myös piirissä ja olemme toivottaneet kaikki seurat mukaan hankkeeseen tai keskustelemaan, joten otan mielelläni yhteyttä jos löytyy tahoja jotka tarvitsevat lisäinformaatiota.

  Tykkää

  • Riku Ahola sanoo:

   Lähinnä on ilmennyt pelkoa harjoitusmahdollisuuksien vähenemisestä keskustassa. Näitä samoja asioita, joita Lyytinen on esittänyt blogissaan. Ilmeisesti kyseiset seurat eivät ole HJK:n kanssa keskustelleet jos kentällä ei ole kuulunut vastustavia ääniä. Puhun tässä tapauksessa muutamasta alueen pienemmästä seurasta. Tosin Etelä-Helsingin kenttätilanne tulee uusien hankkeiden iohdosta tulevaisuudessa kohenemaan kun mukaan saadaan myös Jätkäsaaren kentät. Tämä asia pitää puntaroida myös samassa vaakakupissa.

   Tykkää

  • Juha Leoni sanoo:

   Kyllä tässä kaupungissa on välitetty nuorisoliikunnasta paljonkin ja heidän olosuhteisiin on pyritty panostamaan todella pitkään. Kysymys kuulukin, eiko olisi kannattavampaa panostaa olosuhteisiin kentälle, jossa ei lähtökohtaisesti ole juurikaan toimintaa jo olemassa ja täten saada sinne sitä ? Näin saisimme liikuntapaikkoja tehokkaampaan käyttöön. Pallokentällä on nyt jo yli 200 000 käyntikertaa vuodessa. Ja jos puhutaan paikallisuudesta ja siitä mistä seurojen pelaajat tulevat, niin Töölöstä ei taida moni harrastaja pelata ”Töölööläisessä” joukkueessa. Mutta joo, voidaanhan asiasta keskustella.

   Tykkää

   • Aki Riihilahti sanoo:

    Samaa mieltä Juha, ja tästä osoituksena viimeisten kymmenien vuosien aikana tulleet uudet hienot olosuhteet, jotka parantaneet tilannetta erittäin paljon… tässä seurahankkeet yhteistyössä liikuntaviraston kanssa ovat osoittautuneet sekä kentän käytettävyyden että kustannusrakenteen osalta hyviksi ratkaisuiksi.
    Nythän tämä esittämäsi asia mahdollistuisi ja vielä sen päälle ei -julkisilla rahoilla parannetaan toista kenttää. Eli olosuhteet sekä paranevat että lisääntyvät, kun säästetyt rahat (500 000 euroa + vuosittaiset käyttökustannukset) pystytään ohjaamaan uusiin kohteisiin, mikä parantaa sekä olosuhdetilannetta että alueellisuutta. Samaa mieltä myös kanssasi, että aina kun saadaan liikuntapaikkoja tehokkaampaan käyttöön, kaikki voittavat.

    Tykkää

 5. Riku Ahola sanoo:

  KANNANOTTO

  HELSINGIN KANTAKAUPUNGIN JALKAPALLOKENTÄT

  Ohessa luetellut Helsingin kantakaupungissa toimivat jalkapalloseurat ovat erittäin huolestuneita Helsingin kantakaupungissa sijaitsevien pelikenttien vähyydestä.

  HIFK Soccerilla, Pallo Pojat junioreilla ja SAPAlla on kantakaupungin alueella toimintaa n. 1500 tyttö- ja poikapelaajalle joista arvion mukaan 96 % asuu kantakaupungissa.
  Miesten sarjoissa pelaa:
  SPL:n 2- div. HIFK Soccer 1
  Piirin 3- div. SAPA 1,
  Piirin 4- div. HIFK Soccer 2, Ponnistus, Töölön Vesa 1, SAPA 2, Töölön Taisto1, Wäinämöisen Syke
  Piirin 5- divisioonasa HIFK Soccer 3, PPJ 1 ja 2, Vesa 2, SAPA 3, Tavastia, Töölön Taisto 2,

  Tähän kun lisätään 6- ja 7-divisoonassa sekä ikämiehissä pelaavat, löytyy kantakaupungin alueelta yhteensä n.30 kpl miesten joukkuetta.

  Olemme erittän huolestuneita siitä että olemassa olevia kenttiä vuokrataan seuroille pitkillä vuokrasopimuksilla ja toisaalta uusia kenttäalueita ei saada.

  Kantakaupungin ulkopuolella olevien Talin- ja Käpylän Urheilupuiston alueiden käyttö on kokonaan SPL Helsingin piirin otteluissa ja isompien seurojen, menestykseen perustuvien joukkueiden käytössä.

  Kannanottona toteamme:

  Olosuhteet paranee vuokrattaessa kenttiä seuroille, jotka omalla kustannuksella laittavat keinonurmen, mutta samalla myös kenttien käytettävyys muiden seurojen toimintaan loppuu lähes tyystin. Arvio on että arkisin 17.00- 22.00 väliltä ei ulkopuolinen taho saa vuoroa vuokrattua kuin n. 5 – 10% käyttötunneista.

  Toivomme että Helsingin kaupungin Liikuntalautakunta ja Liikuntavirasto tekevät päätöksen että olemassa olevia kenttäalueita ei vuokrata seuroille, mutta tuetaan toimintaa mikäli seurat pystyttävät keinonurmensa uusille alueille joiden myötä myös kenttien määrä lisääntyy.

  Helsinki 9.5.2013

  HIFK SOCCER
  PALLOPOJAT JUNIORIT
  PONNISTUS
  SAPA
  TAVASTIA
  TÖÖLÖN TAISTO
  TÖÖLÖN VESA
  WÄINÄMÖISEN SYKE

  Tykkää

  • Aki Riihilahti sanoo:

   Kiitos hyvästä keskustelusta, ja tämä viestihän on erinomainen juttu, sillä meillä on jo olemassaolevaa hyvää yhteistyötä suurimman osan näistä seuroista kanssa ja he harjoittelevat käytännössä yhtä paljon Saharassa ja Soneralla kuin kyseisellä P7:n kentällä (jossa heillä yhteensä n.10 viikkotuntia). Selvityksissähän on koko ajan käynyt ilmi ja esitetty, että heille olisi suurimmaksi osaksi ollut mahdollisuus siirtyä nykyistä paremmille kentille esim. P6:lle (josta siis osa HJK:n tunneista voitaisiin siirtää P6:lle), mikä tiedustelijoille varmasti kerrottu eteenpäin. Itse asiassa osa näistä seuroista on ilmoittanut meille, etteivät tarvitse enää niin paljoa vuoroja kun heidän omat seurahankkeensa syntyvät lähiaikoina.
   Tässä kantakaupungin seurojen kannaotossa ei varmaankaan kuitenkaan tarkoiteta P7 hanketta, kun siinä ei mainita, että Väinämöisen kentälle tulee tekonurmi kesäkuussa 2013, kenttä vuokrattuna HIFK ja PPJ :lle. Syksyllä Hernesaareen kenttä ja halli (PPJ), Hietaniemen juniorikuplan pinta rakennusvirastolle lainaksi ja Itämeren puiston päällysteeksi, Lauttasaaren urheilukentän remontti tekonurmeksi 2013 – 14, Jätkäsaareen kaksi kenttää 2018 ja paikka hallille.
   Itse vietin juuri lauantain PPJ:n junioritapahtumassa Icehearts -järjestön kanssa, ja tekevät kyllä hienoa toimintaa, ja upeaa oli kuulla Lauttasaaren liikuntapuiston suunnitelmia. Ja uskon, että tätä kautta kun kenttiä saadaan lisää, niin yhteistyössä heidän kanssa myös HJK:n yli 2000 junioria löytävät entistä enemmän treenimahdollisuuksia ja yhteistyötä seurojen kanssa. Yritän vielä tänään saada kaikki kyseiset seurat kiinni ja keskustella heidän kanssa yhteistyöstä.
   Eli kaiken kaikkiaan vaikuttaa hyvältä, että on tulossa enemmän ja parempia olosuhteita kaikille.

   Tykkää

  • Aki Riihilahti sanoo:

   Niin… ja varmaan julkisen keskustelun kannalta oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden nimissä postaatte myös tähän näiltä samoilta joukkueilta tulleet vastaukset ja tästä kannanotosta eriävät näkemykset jotta asioista saadaan oikea käsitys kaikille.

   Tykkää

   • Riku Ahola sanoo:

    Arvoisat liikuntalautakunnan jäsenet,

    alla olevassa kannanotossa allekirjoittaneiden joukosta löytyy harhaanjohtavasti myös Tavastia (Tavastia Pallo ry). Emme ryhdy turhaan spekuloimaan kuinka nimemme on sinne joutunut, vaan tyydymme ilmoittamaan, että kantamme HJK:n hallihankkeeseen on ehdottoman myönteinen.

    Uskomme siihen, että hallin myötä harjoitteluolosuhteet tulevat parantumaan huomattavasti. Erityisesti tämä tulee näkymään ’routaiseen aikaan’, marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Olemme myös vakuuttuneita siitä, että ulkopuolisille seuroille vuokrattava harjoitusaika tulee selvästi ylittämään kannanoton synkän arvion 5-10 %.

    Jalkapalloterveisin,

    Juhani Merimaa
    Tomi Hämäläinen, Tavastia Pallo ry jalkapallovastaava

    Tykkää

    • Riku Ahola sanoo:

     Myös Töölön Vesalta tuli ilmoitus että kannanotossa on heidän seuransa virheellisesti. Tämä näyttää vahvistavan sitä käsitystä että kuulemistilaisuus asiasta on todellakin paikallaan,

     Tykkää

     • Aki Riihilahti sanoo:

      Kiitos Riku. Nyt kyllä en ihan ymmärrä ja olen kysynyt kaikilta vastaantulleilta minua viisaampina, että eikö tämä nimen omaan vahvista päinvastaista? Varsinkin kun kaikki on julkisesti toivotettu tervetulleiksi hankkeeseen, ja asia jo käsitelty ja kommentoitu Piirissä, eikä asiallinen dokumentaatio muuta kuin tue hanketta. Jotta ymmärtäisin mistä kysymys ja asiaa pystyisi auttamaan, voisitteko ystävällisesti avata mitä on nyt päätetty ja millä perusteilla?
      Kunnioittaen,
      Aki

      Tykkää

      • Eilen kokouksessa lautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun niin, että hankkeen asemaa pallokenttätilanteen kokonaiskuvassa vielä selvitetään ja, ennen kaikkea, asian tiimoilta järjestetään avoin kuulemistilaisuus, jossa HSM/HJK, pienemmät kantakaupungin seurat ja muut kiinnostuneet tahot saavat avoimesti tuoda kaikki asiaan liittyvät eri näkökulmat esiin. Lautakunta päätyi tähän ratkaisuun hankkeen herättäneen suuren yhteydenottomäärän vuoksi. Samalla lautakunnassa todettiin myös, että näinkin ison asian, johon liittyy useita periaatteellisia kysymyksiä ja vielä lisäksi Töölön pallokentiin liittyvä suuri symbolinen merkitys, liian nopea päätöksentekoaikataulu sopii huonosti: nythän lautakunnan jäsenet saivat ensimmäistä kertaa konkreettiset suunnitelmat ja sopimusluonnokset käyttöönsä perjantai-iltapäivänä esityslistan valmistuttua kun kokous, jossa asiasta olisi pitänyt päättää oli seuraavana tiistaina. Tämänkin johdosta katsottiin tarpeelliseksi ottaa pieni aikalisä niin, että asiasta päästään rauhassa keskustelemaan.

       Korostan vielä sitä, ettei lautakunta nyt ole ottanut itse hankkeeseen sen enempää kielteistä, kun myönteistäkään kantaa. Oma näkemykseni on edelleen se, mitä tuolla blogissa aikaisemmin kirjoitin: ”Varovainen ok. Näyttää siltä, ettei muiden seurojen olosuhteet HJK:n hankkeen myötä näytä ainakaan oleellisesti huononeva ja muutaman vuoden perspektiivillä kenttien määrä on nousemassa oleellisesti.”. Samalla pitää todeta, että olen sitä mieltä, että jos HSM oy olisi hankkeesta avoimemmin aikaisemmissa vaiheissa tiedottanut ja kommunikoinut paremmin, asia olisi ehkä sujunut sutjakkaammin. Huomionarvoisaa on, että hankkeesta ei vieläkään ole esimerkiksi internetissä juurikaan mitään materiaalia. Googlella hakusanoilla ”helsinki stadion management juniorikupla” hakemalla ensimmäinen hakutulos on tämä nimenomainen blogikirjoitus.

       Toisin sanoen, virastolta tulee lähiaikoina kutsu tilaisuuteen, jossa asiasta päästään keskustelemaan saman pöydän ääreen. Tämä toivottavasti hälventää hankkeen ympäriltä nousseita huolia ja luo hyvää ilmapiiriä jatkoa ajatellen.

       Tykkää

      • Aki Riihilahti sanoo:

       Alla olevaan Joonaksen kommenttiin totean kunnioittavasti, että kaikkia Helsingin seuroja edustavan Helsingin Piirihallituksen Olosuhdevaliokunnassa asia on esitelty ja ollut kuultavana huhtikuussa, ja tämän pöytäkirjathan ovat julkisia. Aiemminhan on harhaisesti aina luultu, että alueelle ei saisi rakentaa talvikuplaa, mutta heti kun hankkeen mahdollisuus aukeni kaupunkisuunnitteluviraston puolelta, on asiassa oltu aktiivisia, koska P7 kentän peruskorjaus on pakko tehdä ja suunniteltu tehtäväksi (Liv:n toimesta) nyt keväällä.
       Asiasta kiinnostuneet ovat saaneet materiaalin ja siitä on puhuttu avoimesti, ja toivoisi että muut hanketta tukeneet seurat huomioitaisiin keskustelun tasapuolistamiseksi, koska kyseessä on ihan normaali seurahanke. Mutta olet oikeassa että koskaan ei voi liikaa viestiä.
       http://www.sonerastadium.fi/yhteydet/p7_hallihanke

       Tykkää

     • Aki Riihilahti sanoo:

      Avoimuuden nimissä tässä siis mainitsemasi viesti…

      Terve,
      nyt vasta ehdin lukaista tuon lähettämäsi linkin tekstin. Ihan hyvä, että keskustelua syntyy.

      Tuota seurojen kannanottoa en ole koskaan ennen nähnyt, eikä Töölön Vesa sitä ole seurana myöskään allekirjoittanut. En tiedä, miksi/miten seuramme nimi on listaan lisätty. Sinänsä pitää tietysti paikkansa, että meillä on aikuisten sarjoissa kaksi joukkuetta, jotka pelaavat kotipelinsä pääosin Bolliksella (kutonen) ja ovat harjoitelleet talvella seiskalla. Olen myös ollut tietoinen muutamien seurojen asian tiimoilta käymistä keskusteluista, mutta tuota kannanottoa ei tosiaan ole meille näytetty, eikä Vesa ole sen laatimisessa ollut mukana, eikä siten luonnollisestikaan ole sitä myöskään allekirjoittanut. Sinänsä aika törkeää, että meidän nimemme on mukaan lisätty ”ilman lupaa”, mutta se selvittely on sitten jo toinen asia.
      Sinänsä Bollis 7:n asia on tietysti meillekin tärkeä, vaikka meillä ei junioreita yhtä joukkuetta enempää olekaan. Aikuisjoukkueemme ovat useana talvena treenanneet kentällä liikuntaviraston vuoroilla. Tosin viime vuosina kentän kunto on mennyt niin heikoksi, että aika usein treenaaminen on pakkasella ollut käytännössä mahdotonta.

      Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisin hallihanketta vastaan. Päinvastoin, minusta on hienoa, jos olosuhteissa taas tapahtuu kehitystä, eikä minusta ole muutenkaan mitään syytä yrittää torpata minkään seuran hankkeita. Nämä ovat aina isoja ponnistuksia monellakin tapaa, joten jos joku vaan sellaiseen ryhtyy, niin se on hienoa koko helsinkiläisen ja suomalaisen futiksen kannalta. Liikuntaviraston ja -lautakunnan vaan tulisi olla tässä hereillä ja käyttää edes osa säästyvistä rahoista vaikkapa juuri blogi-kommenteissa mainitsemasi Pirkkolan tai jonkun muun vielä hiekkakenttänä olevan keskustan suunnalla sijaitsevan kentän päällystämiseksi.

      Mitä noihin vuoroihin tulee, niin on tietysti hienoa kuulla, että avointa suhtautumista yhteistyöhön on edelleen. Meillähän on jo pitkään hyvin toiminut yhteistyö ensin Saharan ja sittemmin Soneran osalta. Toivottavasti se jatkuu edelleen ja mahdollisesti laajeneekin tämän hankkeen tiimoilta. Vesalla ainakin on kiinnostusta seiskalla mahdollisesti vuokrattavissa oleviin vuoroihin. Hankkeeseen osallistuminenkin voisi olla kiinnostava mahdollisuus, mutta realiteetti on se, että meidän tarpeemme ja taloudelliset resurssimme ovat hyvin rajalliset, joten ei välttämättä ole HJK:n(kaan) kannalta mielekästä ottaa ihan niin pieniä kumppaneita mukaan hankkeen toteuttamiseen. Toivottavasti voidaan kuitenkin ainakin keskustella parista viikkotunnista, kun homma etenee.

      t. Atte

      puheenjohtaja
      Töölön Vesa

      Tykkää

  • Lauri sanoo:

   Hei, kommentoisin vielä Töölön Taistonkin puolesta, että emme tiedä, miten seuramme nimi on päätynyt oheisen viestin allekirjoittaneiden joukkoon. Seurana kannatamme luonnollisesti kaikkia harjoitusolosuhteiden parantamiseen tähtääviä hankkeita.

   Lauri Kervinen
   pj,Töölön Taisto ry

   Tykkää

 6. Heimo "Hemppa" Laaksonen sanoo:

  Dyykkaan mukaan Joonaksen käynnistämään mainioon blogikeskusteluun. Olette jo vaihtaneet asiallisesti mielipiteitä. Haluan kuitenkin myös omalta kohdaltani valottaa keskustelun tarpeellisuutta ja vakuuttaa Akille että pöydälle pano ei ole mikään kannanotto eikä epäluottamuslause. Tässä tapauksessa sillä saadaan aikaa jakaa informaatiota ja päivittää kaikki osapuolet.
  On vuosikymmeniä tunnettu tosiasia, että Klubin maine ei kaikissa Stadin futispiireissä ole ollut kovassa kurssissa. Tästä on paljolti nyt kuplahankkeessakin kysymys. Pienet junioreita kasvattavat- ja aikuisfutaajia liikuttavat seurat toteavat, että ”taasko se Klubi vie kentän”. Tämän hokeman putsaamiseksi tarvitaan snadi aikalisä, ja Rikun ehdottama mainio kaikille avoin keskustelutilaisuus Pallokentän kuplasta. Sen jälkeen on hyvä tehdä päätöksiä.
  Jos halutaan mennä pohdinnassa syvemmälle, niin liikuntalautakunnan pitäisi päätöksissään tiukasti tukeutua kaupungin liikuntastrategiaan. Yksinkertaistetttuna sen mukaan tehtävänä on saada kaikki stadilaiset vauvasta vaariin liikkumaan. Liikkumisella säästetään fyrkkaa kaupungin muilla momenteilla. Tässä kohtaa Stadin ja HJK:n strategiat eivät ole yhteneviä. Klubissa futaaajan taival päättyy täysikäisyyden paikkeilla, jos ja kun eväät eivät riitä menestykseen. Tietty osa näistä ex-klubilaisista jatkaa futaamistaan ja liikkumistaan muissa seuroissa. Hienoa suomifutikselle sekin! Mutta edustusjoukkueen ja Klubi 04:n lisäksi seura ei pyöritä ”höntsä- ja kunnossa kaiken ikää joukkueita”. Tässä ero Stadin likuntastrategiaan.
  Merkittävää on kuitenkin kokonaisuuden kannalta futisolosuhteiden paraneminen ja kaupungin saama säästömahdollisuus. Siksi ehdotan pikaista, avointa kutsua Helsingin futisseuroille tulla kuuntelemaan ja vaikuttamaan Pallokentän kuplahankkeesta. Ei huono, jos siinä tilaisuudessa kerrottaisiin tarkasti mm. mitä vuoroja muut seurat voivat saada jne. Jos vielä voidaan saada aikaiseksi sellainen linjaus, että Klubin kuplatoteutuksella säästyneistä varoista saataisiin ainakin osa kohdistettua toisaalla Stadiin parantamaan futisolosuhteita, niin hienoa. Tämä toive onkin sitten viraston ja lautakunnan hommia.

  Tykkää

 7. Aki Riihilahti sanoo:

  Terve Hemppa ja kiitos osallistumisesta keskusteluun, tästähän tulee oikein kunnon setti Joonakselle seinälle, joskin toivoisi että näistä keskusteltaisiin huomattavasti aiemmin ja laajemmin (toki Joonas sun sivut aivan loistavat). Keskusteluhan on koko ajan ollut avoin, ja siihen on saanut kaikki liittyä.
  Arvostan Hemppa työtänne Malmilla ja Pohjois-Helsingissä, ja on ollut hienoa olla MPS:n turnauksissa viime vuodet kun molemmat veljenpoikani pelaa paikallisessa seurassaan. Onnittelut ja kiitokset siitä. Toivoisin kuitenkin huomioimista todelliseen tilanteeseen jatkossa kun esitetään vuosikymmeniä tunnettuja tosiasioita, kenttätilanteita tai HJK:n toimintaa.
  HJK:ssa on ollut jo pitkään elinkaari 3-vuotiaista senioreihin, ja suurin osa toiminnasta on nimen omaan harrastetoimintaa. Yli 2000 juniorin lisäksi meillä on yli 700 futiskoululaista ja joka päivä yli 400 lasta iltapäiväkerhotoiminnassa. Meillä on aikuisten futiskoulu koko Suomen futiskauden, missä yli 50 osallistujaa. Lisäksi meillä on neljässä miesten harrastejoukkueessa yhteensä yli 100 pelaajaa, jotka siis pelaavat Stadin alasarjoissa. Meillä on myös äitien jalkapallojoukkueessa yli 40 pelaajaa. Tarjoamme myös aktiivista senioritoimintaa, ja tarjoamme jatkuvaa liikuntaa mm. alzheimer potilaille. Tämän lisäksi liikutamme yli sataa työpaikkaa ja näin ohjaamme tuhansia ihmisiä kansanterveysliikunnan pariin. Meillä on kaikki mahdolliset ja aktiiviset erityisryhmät, josta HJK Special äärimmäisen hyvä esimerkki. Eli varmasti nämä faktat kannattaa ottaa huomioon, sillä saamme erittäin suurta kiitosta nimen omaan harrastetoiminnastamme, seurayhteistyöstä ja tarjoamistamme kansanterveydellisistä aktiviteeteista monille.
  Itse olen kaikkein ylpein juuri toimintamme tuottamasta lisäarvosta kaikentasoisille ja ikäisille liikkujille ja tiedän lukujemme kestävän minkä tahansa vertailun. Ja olen iloinen myös työstä mitä muut seurat tekevät tällä rintamalla ja meiltä saa siihen varmasti kaiken tuen.
  Kunnioittaen,
  Aki

  Tykkää

 8. Heimo "Hemppa" Laaksonen sanoo:

  Moi Aki ja muut kiinnostuneet! Aki, taustoituksesi HJK:n toiminnasta oli hyvä ja ok. Siihen ei kannata varmaankaan puuttua tässä kuplahankkeessa sen enempää.
  Meikäläisen kytkeminen MPS:aan ei liity mitenkään meneillään olevaan keskusteluun. En ole ikinä ollut kyseisen seuran jäsen, tosin futista diggaavana ja lähellä asuvana olen seurannut sen pelejä ja edesottamuksia sekä ammattini puolesta kirjottanutkin niistä lehtijuttujakin. Yhtä lailla olen vuosikymmenet seurannut mediasta ja katsomosta HJK:n matseja. Tässä kuplahankkeessa on kyse kaikkien Stadin seurojen talviharjoittelumahdollisuuksien kapasiteetista.
  Vähänkin laajemmalti ottaen keskustelu kuplahankkeesta ei ole ollut avointa ja informoivaa. Se ei liene kenenkään vika, asiat vain ottavat aikansa Helsingin kokoisessa karusellissa. Kuplahankkeen valmistelusta valui epävirallista kautta tietoa kevätlumilla. Sen jälkeen ei ole mitään konkreettista infoa jaettu. Nyt lautakuntalaiset saivat VIIME PERJANTAINA 10.5. iltapäivällä asiasta esityslistatekstin. Sitä seurasi viikonloppu, jolloin moni saattoi olla mökillä tai reissussa. Nyt tältä pohjalta pitäisi asiasta päättää tiistaina. Älä Aki ihmettele, jos päätöksenteko tätä taustaa vasten siirtyy hetkeksi pöydälle. Lepäämisaikana voit vaikka kutsua Stadin futisväen Soneralle kahvikupin ääreen kuulemaan oikeat tiedot hankkeesta. Itse haluaisin näin tapahtuvan, en viitsisi jatkossa loputtomiin kuunnella (aiheetonta) v-tuilua Klubin ”puskista nousseesta” kuplahankkeesta. Näin meillä kaikilla olisi paljon mukavampaa tulevaisuudessa viedä eteenpäin futista, sen olosuhteita ja kaupungin liikuntapolitiikkaa.
  Lopuksi vielä ilmaisen tyytymättömyyteni Kuritun Jallun olosuhteista kasaamaan lausuntoon tässä yhteydessä. Siinä ei sanota mitään, ja kukaan ei liene siitä viisastunut, ainakaan päätöksentekijä. Demokratian osan se täyttää. Ei muuta. On tarve aidosti ja avoimesti tarjota oikeaa tietoa futisväelle. Se on ihan jokaisen etu!

  Tykkää

 9. Aki Riihilahti sanoo:

  Kiitos Hemppa vastauksesta, ja hyvistä näkemyksistä. Pahoittelut, olen sinut aktiivisena futisihmisenä aina jotenkin mieltänyt pohjois helsingin urheilun hyvään kehitykseen, eikä sillä ollut tarkoituskaan olla mitään tekemistä tämän asian kanssa, vaan yleinen huomio.
  En tarkalleen tiedä, mitä voisi jatkossa odottaa hankkeen suhteen tehtävän mihin ei ole nyt jo ollut kaikilla mahdollisuutta, mutta toki täältä löytyy jatkossakin varmasti yhteistyötä ja keskusteluhalua, ja varmasti kahviakin, mutta toki on muistettava että lähtökohtaisesti tässä kyse ei ole minusta, kenestäkään yksittäisestä henkilöstä, Klubista tai yksittäisistä mielipidekeskusteluista, vaan olosuhteiden parantamiseen tähtäävästä hankkeesta, joka pitäisi arvioida esitetyin asiaperustein. Mikä tahansa se onkaan, luotan lautakunnan tekevän päätöksensä tämän mukaisesti.
  Kunnioittavasti,
  Aki
  ps. olen toki tänään hyvien ehdotustenne inspiroimana soittanut osalle P7:lla harjoittelevista joukkueista, ja sieltä on tullut vain kannustavaa palautetta. Hieno homma.

  Tykkää

 10. Janina Vilén sanoo:

  Joonas tästä keskustelusta viestikin minulle jo aiemmin, mutta ehdin vasta nyt kahlata aihetta koskevat postaukset läpi. Olen itse yksi innostuneista HJK:n aikuisfutiskoululaisista ja seurannut seuran harrastustoimintaa ja -tarjontaa pitkään, ja komppaan kyllä täysin Aki Riihilahtea siinä, että HJK on paljon mainettaan parempi. 🙂

  Erittäin hyvä, että tuossa ylempänä tulikin melko kattavasti esiteltyä erilaisia HJK-toimintoja, koska uskoisin, että monille ne eivät ole niin tuttuja entuudestaan ja monien mielikuva Klubista on ehkä hieman ”elitistinen”. Toisaalta tiedostan hyvin myös sen, että P7-asia ehkä herättää epäluuloja ja huolestuttaa pienempiä seuroja eritoten, jos joku/jotkut ovat kokeneet, että asia on valmisteltu kiireessä, ei-tarpeeksi-avoimesti tmv.

  Täten mielestäni Joonaksen taustoitus lautakuntanäkökulmasta ja keskustelumahdollisuuden tarjoaminen tässä blogissa(kin) on hyvin tärkeää, jotta asianosaiset ja asiasta kiinnostuneet pääsevät kertomaan näkemyksensä. Kuten AR yllä totesi, HJKn näkökulmasta asiaa on varmasti yritetty edistää ja käsitellä avoimesti ja tarjottu kommentti- ja yhteistyömahdollisuuksia jne, joten ymmärrän hyvin, että ehkä on jopa turhauttavaa, että asia ei vieläkään mene eteenpäin. Omasta kokemuksesta tiedän, että aina viesti ei vaan kulje eteenpäin, harmi kyllä, tai seuroissa ei välttämättä olla kovin näppäriä ja nopeita tarttumaan ojennettuun käteen, monistakin syistä, joten jälkipuintien ja spekulointien välttämiseksi tämä parin viikon keskustelutauko on ehkä kuitenkin lopputuloksen kannalta hyväksi.

  Itse olen äärimmäisen iloinen suomalaisen ja helsinkiläisen futiskulttuurin kasvusta ja jatkuvasti lisääntyvästä kiinnostuksesta. P7-hanke vaikuttaa näin harrastajankin näkökulmasta erinomaiselta, vaikken siitä itse pääsisi ikinä erityisemmin hyötymään. Junioreille ja muille pelaajlle talviharjoittelumahdollisuuksien paraneminen on lajin kannalta äärimmäisen tärkeää, ja myös muut kenttäsuunnitelmat ja kunnollisten treenipaikkojen lisääntyminen Helsingissä ovat ehdotonta eteenpäinmenoa.

  Ei ole myöskään lainkaan hassumpaa, jos bonuksena kaupungin muutenkin niukat liikuntaresurssit säästyvät ja varoja voidaan käyttää muun toiminnan parantamiseen ja lisäämiseen. Olen siis samaa mieltä Aki Riihilahden kanssa, näin ihan rivikaupunkilaisena ja -futisharrastajana, että P7-hanke ei vie keneltäkään mitään, vaan nimenomaan tuo lisää mahdollisuuksia monille.

  Yhteistyössä on voimaa ja toivon kovasti, että helsinkiläiset futisihmiset ja -seurat löytävät toisensa tässäkin asiassa hyvässä hengessä! 🙂

  Tykkää

 11. timo koho sanoo:

  Hyvää keskustelua ! Muistakaa kuitenkin että olosuhteiden vähyyden vuoksi Bolliksella harjoittelevat myös lähiöiden joukkueet. Näitä vuoroja on Liikuntavirastolta saatu. Hienoa että olosuhteita saadaan MUTTA kysymys on mielestäni se miten ne jakautuvat. Pahin pula on etelä-helsinki ja koillinen alueella. Bollis ja Jätkäsaari etelään…entäs muut alueet. 0 hanketta. Hyväksyn yksityiset hankkeet mihin vaan. Kaupungin maille on mietittävä tarkasti…. 500.000 eur säästö kaupungille jos kupla nousee. Tuleeko se raha johonkin muille alueille käyttöön ? Epäilen ! Nyt pitää nähdä asia kokonaisvaltaisesti eikä vain yhden kentän osalta. Toivon että me futisihmiset mietitään asiaa koko Helsingin kannalta eikä riidellä yhdestä kuplasta. Se on kaikkien etu eikä kenenkään tappio. Meitä on aika monta veronmaksajaa eli futarit kehiin !!!!

  Tykkää

 12. […] maanantaina Liikuntavirasto järjestää keskustelutilaisuuden Pallokenttä 7:n kohtalosta Sonera Stadionin ravintola Bolliksessa. Tilaisuuteen ovat kutsutut Liikuntalautakunnan ja Helsinki […]

  Tykkää

 13. […] Viimeistä viedään ennen lautakunnan kesätaukoa. Kokouksessa on pääasiassa lisäselvityksiä varten pöydälle tai valmisteluun palautettuja asioita, ennen kaikkea talousarvioesitys sekä Pallokenttä 7. […]

  Tykkää

 14. […] tiistaina Liikuntalautakunnan kokouksessa merkittävin käsittelyssä oleva asia oli jälleen Töölön pallokenttä 7:n kohtalo, jota on nyt jo pariin otteeseen lautakunnassa ihmetelty. Edellisen käsittelyn jälkeen […]

  Tykkää

 15. […] että uuden Pirkkolan kenttä saadaan tavalla tai toisella talvikäytettäksi suurin ongelma HJK:n kuplahankkeen tiimoiltakin poistuu samalla. Eli, tämä on ok ja kun virastolta saadaan selvitys miten kenttää […]

  Tykkää

 16. […] esittelyn, kehittelyn, sivuteeman, kertauksen ja tolkuttoman pitkäksi venyneen kadenssin jälkeen alkaa tämä […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: