Spedet sirkuspellereleissä veronmaksajien rahoilla?

Suomessa ei liene kovin montaa golfkenttää, joista on ikioma Hikipedia-artikkeli:

Helsingin Golfklubi on lauma spedejä vihtomassa sirkuspellereleissä kivesvaloksistaan tehtyjä palloja pitkin Talin golfkenttää kevyen iltapäivätaaperruksen yhteydessä. Klubin toiminta perustuu erinäisten kustannusten lypsämiseen Helsingin kaupungilta eli loppupeleissä veronmaksajilta.

Tai joiden toiminnasta viherhippivasemmiston pää-äänenkannattaja on kirjoittanut pitkän artikkelin. Kovasti aihettaa närää tämä yksi golfkenttä, sano.

Liikuntavirasto tukee erilaisten liikuntapaikkojen tonttivuokria vuokrasubventiolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin Kiinteistövirasto vuokraa kentän maa-alan Liikuntavirastolle tietyllä pinta-alavuokralla ja Liikuntavirasto vuokraa sen eteenpäin liikuntatoimijalle Kiinteistöviraston vuokraa alemmalla vuokralla – toisin sanoen subventoi tontin vuokraa maksamalla toimijan maksaman vuokran ja Kiinteistöviraston perimän vuokran erotuksen. Liikuntavirasto subventoi tonttivuokria 1,8 miljoonalla eurolla vuodessa. Suurin yksittäinen välivuokraussubvention saaja on Talin golfkeskusta pyörittävä Helsingin Golfklubi Ry, joka sai vuonna 2011 potista 570 000 euroa. Tavallaan kyseessä on siis leikkiraha, jossa euroja siirtyy yhdeltä virastolta toiselle kaupungin sisällä. Varsinainen veronmaksajien kustannus on tässä tapauksessa se, että muussa käytössä kaupunki saisi alueesta enemmän vuokratuloja kun nyt.

Tontin vuokrasopimuksiin kirjattu vuokrasubventio on ollut puolet tontin vuokrasta ja saman prosentuaalisen alennuksen saavat kaikki liikuntatoimijat, esimerkiksi jalkapalloseurat jalkapallokentistä tai melontayrittäjät melontakeskuksista. Helsingin golfklubi saa tässä tapauksessa euromääräisesti jättipotin vuokrasubventiota kahdesta syystä: 1) kiinteistövirasto perii Talin alueesta huomattavan korkeaa neliövuokraa ja 2) golfkenttä on pinta-alaltaan aika paljon isompi kuin jalkapallokenttä tai moni muu liikuntapaikka.

Helsingin Golfklubin vuokrasubventio on minustakin kohtuuton, vaikka se saa vuokrasubventiota samoilla periaatteilla kuin muutkin liikuntapaikat.

Pikaista ratkaisua tähän ongelmaan ei ole, koska Liikuntavirasto on tehnyt Helsingin golfklubin kanssa pitkän vuokrasopimuksen, johon vuokrasubventio on kirjattu ja kaupungin pitää olla luotettava sopimuskumppani. Erilaisten liikuntatoimijoiden toiminta muuttuu mahdottomaksi, eikä pitkän tähtäimen liikuntainvestointeja voida tehdä jos kaupunki ei kunnioita solmimiaan sopimuksia.

Ongelman ratkaisuksi vuokrasubvention myöntöperusteita pitää tulevien sopimusten osalta uudistaa. Asia voitaisiin korjata esimerkiksi niin, että tuleviin vuokrasopimuksiin säädettäisiin subventioprosentin lisäksi jonkinlainen indeksiin sidottu euromääräinen katto. Tällöin yksittäinen toimija ei voisi saada samanlaista valtavaa tukipottia kun Talin golfkenttä saa tällä hetkellä.

..ja sirkuspellereleisiinkin saattaa olla pian apua tulossa.

4 Replies to “Spedet sirkuspellereleissä veronmaksajien rahoilla?”

 1. […] tunteitaherättävin golfklubi puhuttaa jälleen. Nyt kyseessä on golfkentän käytön avaamista nykyistä enemmän myös muille […]

  Tykkää

 2. […] olen aikaisemmin kirjoittanut, tähän sinänsä hyvään käytäntöön tulisi saada muutos niin, että vuokrasubventiolle […]

  Tykkää

 3. […] Talin golfkenttä, tuo ikuisuusaihe. Aloitetta käsiteltiin eilen kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja Osmo […]

  Tykkää

 4. […] pöydälle tällaisen vertailun saamiseen saakka. Tavoitteenani on varmistaa ettei aikaisemmin Talin golfkentän kaltaiset valtavat yksittäisen toimijan subventiopotit voisi enää […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: