Kansalaiset kysyvät, ehdokas 972 vastaa

”Vihreiden vaaliohjelmassa puhutaan kunnan palveluiden varmistamisesta tarvittaessa myös yksityisiä palveluita käyttämällä ja veroja korottamalla. Ok, mutta miten varmistetaan, ettei palvelun tarjoaja vältä veroja hyödyntämällä veroparatiiseja. Jos verotulot valuvat pois kunnilta ja, edes osin, siitä syystä joudutaan verojen korotuksiin, on se kestämätön tilanne.”

Kysymys veroparatiiseista on hankala, koska hankintalain puitteissa vapaissa kilpailutuksissa niihin puuttuminen on vaikeaa. Siksi minä itse ja Vihreät puolueena suhtautuvat vähintääkin varauksella palvelujen suurimittaiseen ostamiseen yksityisiltä palveluntarjoajilta. Kuntien oma palvelutuotanto pitää säilyttää ja vain joitain täydentäviä palveluja voidaan ostaa. Yksi hyvä käytännössä toiminut  malli on sellainen, jossa kunnat perustavat yhdessä esimerkiksi liikelaitoksia, joilta sitten ostavat palveluita. Esimerkki tällaisesta on Tampereella toimiva Coxa-niminen yksityissairaala, jonka omistaa suurelta osin Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja jonne kaikki alueen tekonivelleikkaukset on keskitetty. Keskityksellä on saatu sekä palvelun hintaa alas, että leikkaustuloksia parannettua, mutta niin, että liikevoitosta osa palautuu veronmaksajille yhtiön osinkojen kautta. Mutta nämä ovat erikoistapauksia. Esimerkiksi terveyskeskusten ulkoistuksista puolet kunnista on havainnut kustannusten nousseen ulkoistamisen jälkeen, eikä ulkoistaminen siis ole mikään patenttiratkaisu.

”Mitä mieltä olet yritysten yhteiskuntavastuusta? Pitäisikö yrityksiä velvoittaa kantamaan vastuuta työntekijöistään myös talouden tiukkoina aikoina? Jos pitää, miten se käytännössä olisi toteutettavissa? Jos ei, niin miksi ei?”

Yritysten yhteiskuntavastuu on tärkeä asia ja meidän kuluttajina pitää pitää huolta siitä, että yritykset toimivat eettisesti niin globaalisti kuin paikallisestikin. Suomessa on väestön vanhenemisen vuoksi pian työvoimapula, kilpailu osaavasta työvoimasta kiihtyy  ja niinpä työvoiman holtiton irtisanominen on epäeettisyyden lisäksi pitkällä tähtäimellä yrityksenkin kannalta haitallista toimintaa. Lainsäädännöllä voidaan asettaa (ja asetetaankin) tiettyjä normeja ja ehtoja yrityksien yhteiskuntavastuulle, mutta vähintään yhtä merkittävänä näen aktiivisten ja tiedostavien kuluttajien vahtikoiraroolin: epäeettisesti toimivia yrityksiä vastaan pitää organisoida esimerkiksi kuluttajaboikotteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: