Pari pientä unelmaa

Unelmien Helsinki
Pidimme viikko sitten tiistaina Korjaamon vintillä vaalikampanjani avajaisbileet. Väkeä oli illan aikana paikalla vajaa satakunta ja Groove Steps -yhtye veti loistavan keikan. Baarin takaseinälle olimme teipanneeet ison paperin, johon vieraita pyydettiin piirtämään oma unelmiensa Helsinki.  Koko valtava paperi tuli täyteen suuria ja pieniä ajatuksia, toiveita ja haaveita: toimiva julkinen terveydenhuolto; teitä, joissa pyörät ovat pääosassa, ympäri vuorokauden auki olevia kauppoja; vaihtoehtoja Finnkinon leffateattereille; futista kaikille; vähemmän pyörävarkaita.  Minullakin on pari pientä unelmaa. Elämää Senaatintorille ja sauna Maunulaan.

Kaikkien museoiden, kirkkojen ja musertavan historian keskellä Roomassa parasta on minusta aina ollut piazzat ja ennen kaikkea niiden reunoja kiertävät kahvilat, joihin voi istua, hengähtää ja espresson äärellä katsella ympäröivää vilinää. Piazzanavonoihin verrattuna Helsingin keskusaukio, Senaatintori, näyttää jotenkin autiolta ja kolkolta. Se on kolmelta reunalta autoteiden reunustama ja siellä ei varsinaisesti kesälläkään ole nurkassa yksinäisen näköisenä kyhjöttävää jäätelökioskia lukuunottamatta mitään.  Miksi Senaatintoristakin ei voisi tehdä paikkaa jossa olisi vilinää, ihmisiä ja hyvää kahvia? Jos torin reunustat vuokrattaisiin erilaisille kahvilayrityksille, saataisiin helsinkiläisetkin istahtamaan hetkeksi alas,  ihailemaan ympäröivää ainutlaatuista empire-miljöötä ja tuntemaan, että se kuuluu myös meille kaikille kaupunkilaisille, ei vain linja-autojen paikalle kärräämille turisteille.

Olen viimeset kuusi vuotta asunut Maunulassa, ensin vanhassa Maunulassa kerrostalossa Metsäpurontiellä ja nyt rivitalossa Sahamäen alueella. Vanhan Maunulan merkittävin maamerkki on Viljo Revellin suunnittelma vanha saunarakennus, joka nykyisin toimii Saunabaari-nimisenä asukastalona. Ongelma on, että asukastalon sinänsä tärkeä toiminta ei tavoita nykyisin kovinkaan suurta osaa alueen asukkaista. Maunulan 1950-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa ei pääosin ole omaa saunaa talonyhtiössä. Palauttamalla Saunabaari alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa yleiseksi saunaksi olisi mahdollista saada kaupunginosaan yhteisöllisyyttä luova omintakeinen palvelu.  Kesällä saunan ja sen baarin tai kahvilan toiminta voisi levitä myös viereiseen puistoon. Maunulan saunasta ja sen ympärille luodusta asukastoiminnasta voitaisiin saada aikaan samanlainen hieno kaupunkikulttuurin ilmentymä kuin Käpylän lippakioskista!

Politiikka on sekä isoja, että pieniä asioita – sote-malleja ja bändikämppiä. Kuntavaaleista hienot tekee juuri tuo jälkimmäinen. Konkreettiset, ihmisen kokoiset asiat. Kerro millainen olisi sinun unelmiesi kaupunki – lähdetään yhdessä toteuttamaan sitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: