I am an African man

Kolme nuorta miestä istuu penkillä, katsoo suoraan kameraan ja toteaa:

I am an African man. If you’ve only seen us in Hollywood movies, this is what you may think of us: Machine guns!

Videolla esitetään Hollywood-elokuvien perusstereotypiat afrikkalaisista miehistä. Miehet ampuvat konekivääreillä ja raketinheittimillä, ovat väkivaltaisia, eivät hymyile, raivostuvat helposti. Videolla esiintyvien nuorten miesten mukaan ”jos ihmiset uskovat mitä he näkevät elokuviassa, pitävät he meitä kaikkia väkivaltaa rakastavina sotapäälliköinä”.

Colin Powell

Colin Powell, tummaihoinen mies asepuvussa. Aiheuttaa mielleyhtymiä Robert Mugabeen ja Idi Aminiin? Kuva: John Clifton

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen, joka on Suomen Sisun jäsen ja kuuluu puolueen halla-aholaiseen siipeen on ainakin katsonut amerikkalaiset elokuvansa. Yleisradion Mannerheim-elokuvasta nouseen kohun aikana Immonen kommentoi asiaa Facebook sivuillaan seuraavasti:

”Minulla tulee väistämättä mieleen tuosta Mannerheimin tummaihoisesta näyttelijästä joku afrikkalainen diktaattori, tyyliin Idi Amin Dada ja Robert Mugabe…Johtuu varmaan univormusta”

Immosen mieleyhtymissä sotilaspuku tummaihoisen näyttelijän päällä toi siis mieleen Robert Mugaben (joka ei edes esiinny julkisuudessa sotilaspuvussa, vaan siviilivaatteissa) tai Idi Aminin, jonka lyhyt valtakausi Ugandassa päättyi jo vuonna 1979. Miksi ei esimerkiksi Colin Powell?

”..vetää jo sanattomaksi. Oksettavaa touhua jopa yleltä.”

”Tämähän siitä puuttuikin Marskista tehtiin jo homokin!”

”Koska kyseessä on törkeä yhtä maailman vähemmistöä – suomalaisia – koskeva rienaava loukkaus.”

”YLE esittää: Niggerheim”
– kommentteja Hommaforumilta

Yleisradion Mannerheim-projektin sosiaalisessa mediassa herättämässä kohinassa hämmentävin piirre oli ajatus siitä, että tummaihoisen afrikkalaisen näyttelijän roolitus ”häpäisisi” tai ”pilkkaisi” sotamarsalkan muistoa tai henkilöä. Ei siis se, että elokuvassa Mannerheim esitettäisiin jotenkin loukkaavassa valosssa, tätähän kukaan ei voi vielä tietää, koska elokuvaa ei ole esitetty, vaan puhtaasti se, että kansakunnan ikonia esittämään on laitettu esikuvasta etnisesti poikkeava henkilö.

Tai ehkä se ei ole niin hämmentävää, kun huomioi Immosen ääneen lausuman stereotyyppisen näkökulman afrikkalaisista: kukapa ei loukkaantuisi, jos oma sankari yritettäisiin liittää murhanhimoisiin hulluihin. Ihmisen ihonväriin tai etniseen alkuperään perustuvilla negatiivisilla stereotypioilla ja niiden perusteella tapahtuvalla luokittelulla ja hierarkisoinnilla on myös yleisesti tunnettu nimitys, jota nykyisessä suomensisuuntuneessa keskusteluilmapiirissä vain harvoin uskalletaan sanoa ääneen: rasismi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
%d bloggaajaa tykkää tästä: